Κίνα: Εξαετές πλάνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Κίνα: Εξαετές πλάνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ένα επίσημο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από το 2014 έως το 2020 ανακοινώθηκε την Τρίτη από την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας.

Οι κινεζικές αρχές σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για τον έλεγχο των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40 με 45 τοις εκατό έως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το πλάνο προβλέπει πως η επιτυχημένη εφαρμογή των νέων μέτρων θα αυξήσει παράλληλα την επιφάνεια των δασικών εκτάσεων κατά 400 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα έως το 2020, επίσης σε σχέση με τα νούμερα του 2005.

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων έρχεται λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση μελέτης που υπολογίζει πως η εξάρτηση της χώρας στον άνθρακα προκαλεί 670.000 θανάτους κάθε χρόνο. Εκτιμάται πως περισσότερο από το 70 τοις εκατό του πληθυσμού της Κίνας, ο οποίος αριθμεί 1,4 δισεκατομμύρια άτομα, εκτίθεται σε επικίνδυνα επίπεδα ρύπανσης, ενώ πάνω από το 10 τοις εκατό εκτίθεται σε συγκεντρώσεις επικίνδυνων σωματιδίων δέκα φορές πάνω από το όριο που θεωρείται ασφαλές από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ