Οι εξαγωγές ελληνικών γεωργικών προϊόντων στη Σλοβενία

Οι εξαγωγές ελληνικών γεωργικών προϊόντων στη Σλοβενία

Επιμέλεια: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Η Σλοβενία δεν είναι αυτάρκης σε γεωργικά προϊόντα.

Οι κυριότερες αγροτικές καλλιέργειες περιλαμβάνουν: δημητριακά (56% της αρώσιμης γής – κυρίως αραβόσιτος και σιτάρι, κριθάρι), φρούτα και ελιές, σταφύλια, πατάτες, λαχανικά.

Στις μόνιμες καλλιέργειες επικρατούν οι αμπελώνες (61% των μονίμων καλλιεργειών – 16.350 εκτ.), από τους οποίους παράγεται κυρίως λευκός οίνος (69% της συνολικής παραγωγής οίνου), η δε αυτάρκεια φθάνει το 80% περίπου.

Μεγαλύτερη αυτάρκεια παρουσιάζει η χώρα σε προϊόντα ζωικής παραγωγής (αυτάρκεια 80% – εκτροφή πουλερικών, χοίρων, παραγωγή γάλακτος από αγελάδες).

Με τη βιολογική καλλιέργεια ασχολείται το 4% περίπου των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και καταλαμβάνει το 8% περίπου της συνολικής σε χρήση αγροτικής γής.

Οι ελληνικές εξαγωγές

Η χώρα μας εξάγει στη Σλοβενία κυρίως τα παρακάτω γεωργικά προϊόντα:

  • Νωπά Φρούτα (Πορτοκάλια, Νεκταρίνια, Ροδάκινα, Καρπούζια, Ακτινίδια, Κεράσια),
  • Ελιές
  • Παρθένο Ελαιόλαδο
  • Γαλακτοκομικά (Φέτα, Γιαούρτι)
  • Παρασκευασμένα Φρούτα (κυρίως Ροδάκινα και Νεκταρίνια)
  • Ιχθυηρά νωπά (Τσιπούρες, Λαυράκια)
  • Νωπά Λαχανικά (Σπαράγγια, Πιπεριές).

Προϊόντα από τη χώρα μας εντοπίζονται στα ράφια των περισσότερων πολυκαταστημάτων τροφίμων. Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο εξάγεται απευθείας από τη χώρα μας σε ποσοστό όμως που δεν καλύπτει περισσότερο από το 6% της αγοράς του εισαγόμενου ελαιολάδου (2015). Υπάρχει και εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου σε μικρές όμως ποσότητες.

Οι Έλληνες εξαγωγείς, κατά την επικοινωνία τους με σλοβενικές επιχειρήσεις, θα ήταν σκόπιμο να αποστέλλουν και καλαίσθητο έντυπο ή/και ηλεκτρονικό υλικό αναφορικά με την εταιρεία και τα προϊόντα τους (περιγραφή της επιχείρησης, των εγκαταστάσεων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των προϊόντων τους (λ.χ. τρόπος καλλιέργειας, βιολογική παραγωγή, τυχόν ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία κλπ) ούτως ώστε να δημιουργείται εξαρχής θετική εντύπωση για την υποδοχή των προς εξαγωγή προϊόντων.