Εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας

Εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας

Εντός της εβδομάδος, ίσως και σήμερα, αναμένεται να ανακοινωθεί η συμφωνία για την εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας από το σχήμα των εταιρειών Chipita – Impala Invest.

Oι διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες Eurobank και Alpha διήρκεσαν πάνω από έναν χρόνο (σχετικό ρεπορτάζ είχε δημοσιευθεί στο «Βήμα της Κυριακής» τον περασμένο Οκτώβριο). Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Chipita, είχε καταθέσει στις τράπεζες μια συνδυαστική πρόταση για την εξυγίανση της βιομηχανίας η οποία μεταξύ άλλων περιελάμβανε αύξηση κεφαλαίου 20 εκατ. ευρώ στη Νίκας την οποία θα κάλυπτε η Chipita και παράλληλα οι τράπεζες καλούνταν να συναινέσουν σε «κούρεμα» των δανείων της αλλαντοβιομηχανίας.

Στην πορεία των διαπραγματεύσεων ο κ. Θεοδωρόπουλος απέκτησε «σύμμαχο» σε αυτή την προσπάθεια: τον κ. Δ.Βιντζηλαίο, που ελέγχει τη βουλγαρική αλλαντοβιομηχανία Bella μέσω της επενδυτικής εταιρείας Impela.

Οι δύο εταίροι θα μοιραστούν τα χρήματα της αύξησης, ενώ οι τράπεζες θα αποκτήσουν την κυριότητα του μεγαλύτερου μέρους της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας στον Αγιο Στέφανο Αττικής.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», εξετάζεται και το ενδεχόμενο μεταφοράς των γραμμών παραγωγής στη Λαμία, στους χώρους του εργοστασίου της Chipita.

Προς ανάκαμψη

Με το «κούρεμα» των δανείων που σήμερα ανέρχονται σε 77 εκατ. ευρώ και με τα «φρέσκα» κεφάλαια της αύξησης, η Chipita και η Bella θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου η ανάκαμψη της αλλαντοβιομηχανίας.

«Τα τελευταία χρόνια η Νίκας επιχειρεί χωρίς κεφάλαια κίνησης και χωρίς διαφημιστική προβολή έναντι του ανταγωνισμού. Αν βοηθηθεί σε αυτούς τους τομείς, θα ανακτήσει μερίδια αγοράς αφού το προϊόν είναι ποιοτικό» αναφέρει στο «Βήμα» παράγοντας του κλάδου.

Η Chipita είναι δανείστρια της αλλαντοβιομηχανίας καθώς σε δύο φάσεις, το 2011 και το 2012, είχε τοποθετήσει κεφάλαια ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ και είχε συμμετάσχει σε δύο εκδόσεις μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 13 εκατ. ευρώ.

Επίσης από το 2011 έχει αναλάβει ουσιαστικά και το μάνατζμεντ της Νίκας. H Bella ιδρύθηκε το 1992 και σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στη γείτονα χώρα. Εχει ημερήσια παραγωγή 300 τόνων (σαλάμι, λουκάνικα, προϊόντα γκουρμέ, ηλιέλαιο κ.ά.). Η έδρα της βρίσκεται στο Πλόβντιβ, διαθέτει 12.000 σημεία πώλησης και απασχολεί 3.000 εργαζομένους.

Οι νέοι ιδιοκτήτες μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα ελέγχουν την πλειονότητα των μετοχών της Νίκας, ενώ η συμμετοχή της Global Finance, βασικού μετόχου σήμερα της αλλαντοβιομηχανίας, θα μηδενιστεί.

Ιστορικό

Η αλλαντοβιομηχανία Νίκας ιδρύθηκε το 1967 από τον κ. Παναγιώτη Νίκα. Η εταιρεία τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ήταν ο αδιαμφισβήτητος leader του κλάδου της αλλαντοβιομηχανίας. Το 2003 εξαγοράστηκε από την Global Finance του κ. Αγγελου Πλακόπιτα έναντι περίπου 90 εκατ. ευρώ (εξαγορά σε πρώτη φάση του 50% και κατόπιν ακολούθησε δημόσια πρόταση μέσω της οποίας το επενδυτικό fund απέκτησε το 80%).

Τα τελευταία χρόνια το μερίδιο αγοράς έχει υποχωρήσει περίπου στο 12% και βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των εταιρειών του κλάδου.

Τα οικονομικά μεγέθη της συρρικνώνονται διαρκώς. To 2004 o όμιλος είχε τζίρο 100 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 8 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014, δέκα χρόνια μετά, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 56 εκατ. ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 13 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσιοποιημένη λογιστική κατάσταση για το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο όμιλος είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 33,8 εκατ. ευρώ και όλες του οι υποχρεώσεις είχαν μετατραπεί σε βραχυπρόθεσμες καθώς δεν τηρήθηκαν οι όροι των συμβάσεων. Στον όμιλο απασχολούνται 327 εργαζόμενοι.

Χαροντάκης Δημήτρης, Κώτσης Βασίλης, ΤΟ ΒΗΜΑ