Τα 5 εργαλεία για την εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων

Τα πέντε εργαλεία για την υποστήριξη των εξαγωγών αλλά και την απλούστευση των διεργασιών σε όλο δίκτυο του κλάδου της εξωστρέφειας που εφαρμόζει το ΥπΑΑΤ, παρουσίασε ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης στη χθεσινή εκδήλωση  με θέμα «Η εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων ως στρατηγική επιλογή».

α) ο θεσμός του Εγκεκριμένου Εμπόρου,

β) το Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών,

γ) το Σύστημα Ελέγχου Νωπών Οπωροκηπευτικών, βάσει ανάλυσης κινδύνου (Risk Analysis),

δ) το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, που διασυνδέεται και λειτουργεί με το Γενικό Μητρώο Εμπόρων, το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων και

ε) το πρόγραμμα Single Window που αφορά την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος ελέγχων και της εκδόσεως πιστοποιητικών, σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των λειτουργικών συστημάτων του ΥπΑΑΤ και των τελωνειακών αρχών (ISIS net)

Σύμφωνα με στοιχεία του ΥπΑΑΤ, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Τα αγροτικά προϊόντα που είναι «πρωταθλητές στον τομέα των εξαγωγών είναι:

  • το ελαιόλαδο,
  • τα οπωροκηπευτικά,
  • η φέτα,
  • τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, (ΠΟΠ-ΠΓΕ),
  • τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας και τα νωπά ψάρια,
  • το βαμβάκι, ο καπνός, κλπ,

«Ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας μας αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των ελληνικών εξαγωγών, που συνέχισαν να στέκονται όρθιες και το 2013 με μια επίδοση της τάξης των 27,5 δισ. ευρώ, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσει τα 30 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια του 2014. Λόγω της ιδιαίτερης ποιότητάς τους και των εξαιρετικών τους χαρακτηριστικών, τα ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχουν κατακτήσει τις διεθνείς αγορές και έχουν κερδίσει την αποδοχή των καταναλωτών σε πολλές χώρες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσαυτάρης.

Πιο συγκεκριμένα οι εξαγωγές των ελαιολάδων αυξήθηκαν 42% το 2013, των γαλακτοκομικών κατά 13%, των νωπών καρπών και φρούτων 9% και κατά 3% των φρούτων και λαχανικών, όταν την ίδια στιγμή άλλοι τομείς κατέγραψαν, είτε σταθεροποίηση, είτε κάμψη εξαγωγών.