Εξοφλούνται οι τευτλοπαραγωγοί

Εξοφλούνται οι τευτλοπαραγωγοί

Υποθηκεύτηκε η απαιτούμενη ποσότητα ζάχαρης ώς εγγύηση, προκειμένου η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (EBZ) να λάβει τα κεφάλαια, που θα χρησιμοποιηθούν για την καταβολή στους αγρότες των οφειλόμενων από τη φετινή παράδοση τεύτλων.

Συγκεκριμένα, υποθηκεύτηκαν περί τους 14.000 τόνους ζάχαρης, εκ των οποίων 8000 προέρχονται από τη φετινή παραγωγή του εργοστασίου της Ορεστιάδας κι οι υπόλοιποι 6.000 τόνοι από τα σιλό του εργοστασίου στο Πλατύ. Με την εγγύηση αυτή, η ΕΒΖ αναμένει να καλυφθούν συνολικά τα 10,2 εκατ. ευρώ που έχουν λαμβάνειν οι αγρότες, σε συνάρτηση με την ποσότητα τεύτλων που έδωσαν φέτος.

Έτσι, ουσιαστικά έχει ανοίξει ο δρόμος για την εξόφληση των τευτλοπαραγωγών τη χώρας πριν τις εορτές των Χριστουγέννων. Η έγκαιρη καταβολή των χρημάτων στους τευτλοπαραγωγούς, πέραν της οικονομικής ανακούφισης που θα τους φέρει, θα βοηθήσει και τους ανθρώπους της βιομηχανίας να καλέσουν εκ νέου τους αγρότες να καλλιεργήσουν ακόμη περισσότερα τεύτλα για τη σεζόν του 2018. Πάντως, οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές, αφού το τιμολόγιο θα παραμείνει αμετάβλητο, ενώ παραμένει η υψηλή συνδεδεμένη ενίσχυση των 72 ευρώ/στρέμμα.

Η ΕΒΖ, στο πλαίσιο της μείωσης των κοστολογίων της, ολοκλήρωσε τη διαδικασία πλειστηριασμού ενός στόλου περίπου 50-55 οχημάτων, με τις προσφορές να έχουν παραλειφθεί από την ειδική επιτροπή και μένει η εξέτασή τους, διαδικασία που θα αναδείξει τους πλειοδότες. Υπενθυμίζεται επίσης ότι δεν προχώρησε ούτε ο τελευταίος διαγωνισμός για την πώληση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία.