Εκχυλίσματα βοτάνων και φρέσκου ελαιολάδου για την καταπολέμηση της γρίπης

Εκχυλίσματα βοτάνων και φρέσκου ελαιολάδου για την καταπολέμηση της γρίπης

…Χειμώνας 2013. Τρεις πανεπιστημιακοί καθηγητές Ιατρικής στην Κρήτη δουλεύουν νυχθημερόν σε εργαστήρια και βοτανικούς κήπους για το χάπι – επανάσταση. Αυτό που θα συγκεντρώνει τον πλούτο της κρητικής διατροφής και υπόσχεται να καταπολεμήσει τη γρίπη, κρυολογήματα, αλλά και τον ιό Η1Ν1. Και το καταφέρνουν.

Το σκεύασμα θα κυκλοφορήσει σύντομα στην ελληνική αγορά, σε απολύτως προσιτή τιμή (χωρίς ιατρική συνταγή), ενώ στα δύο επόμενα χρόνια, το «αβάφτιστο» (προς το παρόν) φαρμακευτικό σκεύασμα θα «ανοίξει φτερά» για Ευρώπη και Αμερική. Η παγκόσμια πατέντα που περιλαμβάνει εκχυλίσματα βοτάνων και φρέσκου ελαιολάδου εκχύλισμα φύλλων ελιάσ ανήκει στους καθηγητές Ιατρικής Ηλία Καστανά και Χρήστο Λιόνη, τον καθηγητή Βιολογίας Στέργιο Πυρίντσο και λανσάρεται στα ράφια των φαρμακείων από την εταιρία Olvos Science και σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου.

….

Πόσο παλιά όμως είναι η ιστορία του αντιικού χαπιού που θωρακίζει τον οργανισμό και βοηθά στην καλύτερη άμυνά μας απέναντι σε ιογενείς λοιμώξεις; Και τελικά, ένα χάπι μπορεί να φέρει την «αναπτυξιακή Άνοιξη» στην Κρήτη; Τις απαντήσεις συζητήσαμε και αναλύσαμε με έναν εκ των τριών συνεφευρετών, Ηλία Καστανά.

Από την ιδέα, στο εργαστήριο και την παραγωγή

«Η αλήθεια και η ιστορία του σκευάσματος ξεκινά πριν 15 χρόνια. Όταν ο καθηγητής Χρήστος Λιονής έκανε την πρώτη επιδημιολογική μελέτη στη νότια Κρήτη και είδε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν αφεψήματα βοτάνων, είχαν μικρότερες επιπτώσεις κρυολογήματος ή γρίπης. Η μελέτη δημοσιεύτηκε το 1999 σε διεθνούς κύρους βιοιατρικό περιοδικό, το αγγλικό Lancet. Η επιτυχία των βοτάνων αποδόθηκε τότε στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες τους».

Δέκα χρόνια μετά (το 2009), όταν ο τότε πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου Νίκος Μπιρλιράκης είπε ότι η αγροτική μας παραγωγή πρέπει να στηριχθεί στην ποιότητα και ότι πρέπει να αναζητηθούν καινούργιες εφαρμογές (αν δεν θέλουμε να μάς υποσκελίσουν άλλες μεσογειακές χώρες χαμηλότερου εργατικού κόστους), κάποιοι τον κορόιδευαν. Δεν το έβαλε όμως κάτω. «Στην προσπάθειά του να αναπτύξει καινούργιες μεθόδους και προϊόντα για την Ένωση Ρεθύμνου, μάς κάλεσε στο γραφείο του και μάς ρώτησε τί μπορούμε να κάνουμε. Σε εκείνο το σημείο, έμαθε για την πατέντα μας, την αγκάλιασε και είπε απευθείας… Ξεκινάμε!»

Σημειώνουμε ότι η πρώτη ύλη είναι αυστηρά από την ελληνική γη. «Ακόμη και το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιούμε, θέλουμε να διατηρήσει την ανώτερη ποιότητά του, σε σχέση με ό, τι κυκλοφορεί στην ευρεία αγορά ως τρόφιμο. Για το λόγο αυτό, η Ένωση Ρεθύμνου θα στραφεί στη συμβολαιακή γεωργία και μόνο». Απώτερος στόχος; Η ενίσχυση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου ζωής. «Δεν το κρύβω ότι η εν λόγω εφεύρεση μάς κάνει υπερήφανους, καθώς είναι ένα προϊόν που ξεκίνησε, ερευνήθηκε, ολοκληρώθηκε και παρήχθη εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα».

Και τελικά, πόση υπολογίζεται να είναι η παραγωγή αρωματικών φυτών και λαδιού, προκειμένου να καλυφθούν στο έπακρον οι ανάγκες; «Δεν μπορούμε ακόμη να μιλάμε με αριθμούς, αλλά γνωρίζουμε ήδη για παράδειγμα, ότι για να καλυφτεί η ζήτηση του χαπιού σε όλη την Ευρώπη, απαιτούνται 30 τόνοι λαδιού».

Ολόκληρο το άρθρο στο cretapost.gr

Διαβάστε επίσης:

Φυτοπροστασία Βιολογικών Καλλιεργειών