FAO: Αυξημένες κατά 3,3% οι τιμές των τροφίμων

FAO: Αυξημένες κατά 3,3% οι τιμές των τροφίμων

Σταθερές παρέμειναν οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων το Σεπτέμβριο, καθώς οι χαμηλές τιμές στη ζάχαρη αντισταθμίστηκαν από την αύξηση στις τιμές των φυτικών ελαίων και του κρέατος, σύμφωνα με τους δείκτες τιμών τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Ωστόσο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 οι τιμές τροφίμων είναι αυξημένες κατά 3,3%

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών στα σιτηρά παρέμεινε σταθερός τον Σεπτέμβριο, καθώς η αύξηση της τιμής στο σιτάρι αντισταθμίστηκε από τη μείωση στη τιμή του αραβοσίτου. Μικρή μείωση σημειώθηκε στη τιμή του ρυζιού λόγω της μειωμένης ζήτησης εισαγωγών και την πολιτική αβεβαιότητα σε Φιλιππίνες και Νιγηρία.

Η εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Τροφίμων του FAO

Στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο βρίσκεται ο δείκτης τιμών στα φυτικά έλαια ο οποίος τον μήνα Σεπτέμβριο σημείωσε αύξηση κατά 1,4%. Η αύξηση οφείλεται στη σταθερή ζήτηση φοινικέλαιου από Ινδία και Κίνα αλλά και στις υψηλές τιμές στο κραμβέλαιο, που συνδέονται με τη σταθερή ζήτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βιοντίζελ. Αντίθετα, οι τιμές της σόγιας και του ηλιελαίου μειώθηκαν.

Μείωση κατά 3,9% σε σχέση με τον Αύγουστο παρουσίασε ο δείκτης τιμών ζάχαρης λόγω των προσδοκιών για άφθονα αποθέματα αλλά και της μειωμένης ζήτησης από Βραζιλία για χρήση ζαχαροκάλαμου στην παραγωγή αιθανόλης.