FAO: Μείωση στις τιμές των τροφίμων

FAO: Μείωση στις τιμές των τροφίμων

Η μείωση των τιμών στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρέατα και τα φυτικά έλαια είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των διεθνών τιμών στα τρόφιμα τον Οκτώβριο παρά την αύξηση της τιμής της ζάχαρης, σύμφωνα με τον FAO.

Ο γενικός δείκτης τιμών τροφίμων του FAO κατέγραψε μείωση κατά 7,4% σε σύγκριση με το 2017.

Υποχώρηση κατά 34% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2014 σημείωσε ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων. Η μείωση των τιμών οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών σε όλα τα σημαντικά γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδίως από τη Νέα Ζηλανδία.

Η πτώση του δείκτη τιμών στα φυτικά έλαια συνεχίστηκε για ένατο συνεχόμενο μήνα, για να φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009. Ωσόσο οι διεθνείς τιμές του ελαίου σόγιας αυξήθηκαν ελαφρά.

Στο τομέα της ζάχαρης, ο δείκτης τιμών του FAO αυξήθηκε κατά 8,7%, κυρίως ως αποτέλεσμα αρνητικών κλιματικών προοπτικών παραγωγής στην Ινδία και την Ινδονησία, καθώς και ενδείξεις ότι αυξάνεται το μερίδιο της παραγωγής ζαχαροκαλάμου της Βραζιλίας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αιθανόλης.