Ξηροί καρποί χωρίς να προκαλούν αλλεργίες-Πιο επικίνδυνα τα ψημένα φιστίκια

Ξηροί καρποί χωρίς να προκαλούν αλλεργίες-Πιο επικίνδυνα τα ψημένα φιστίκια

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Φλόριδας έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τον τελικό στόχο της, που είναι να εξαφανίσει το 99,9% των αλλεργιογόνων των φιστικιών: επέτυχε να αφαιρέσει το 80% εξ αυτών από ολόκληρα φιστίκια.

Τα αλλεργιογόνα των φιστικιών πρέπει να φθάσουν σε επίπεδα κάτω από ένα συγκεκριμένο κατώφλι προκειμένου οι ξηροί καρποί να είναι ασφαλείς, σημειώνει ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Γουέιντ Γιανγκ, επίκουρος καθηγητής Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής, καθώς και μέλος του Ινστιτούτου για τα Τρόφιμα και τις Αγροτικές Επιστήμες του Πανεπιστήμιου της Φλόριδας.

Αν ο δρ Γιανγκ και οι συνεργάτες του καταφέρουν να μειώσουν τα αλλεργιογόνα από 150 mg πρωτεΐνης ανά φιστίκι σε κάτω από 1,5 mg, το 95% των ατόμων με αλλεργία στους συγκεκριμένους ξηρούς καρπούς δεν θα αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα. Ωστόσο, κατά τον καθηγητή είναι δύσκολο και μάλλον λανθασμένο να εξαλειφθούν όλα τα αλλεργιογόνα των φιστικιών, καθώς κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο καταστροφής της υφής, του χρώματος, της γεύσης και των θρεπτικών συστατικών τους. Πάντως ο δρ Γιανγκ ανέφερε ότι χρησιμοποιεί πρωτοποριακές μεθόδους όπως το παλμικό φως ώστε τα φιστίκια να περιέχουν ένα επίπεδο αλλεργιογόνων που θα προστατεύει τα περισσότερα αλλεργικά άτομα.

Οι ερευνητές των οποίων η μελέτη δημοσιεύεται online στο τεύχος Σεπτεμβρίου του επιστημονικού εντύπου «Food and Bioprocess Technology» προειδοποιούν ότι μέχρι στιγμής έχουν διεξαγάγει πειράματα με τα αλλεργιογόνα των φιστικιών μόνο στο εργαστήριο. Ευελπιστούν όμως ότι μελλοντικά θα περάσουν σε πειράματα σε ζώα αλλά και σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Πριν από δύο έτη ο δρ Γουάνγκ είχε καταφέρει να αφαιρέσει αλλεργιογόνα από εκχύλισμα φιστικιών. Τώρα η έρευνα προχώρησε και ο στόχος επετεύχθη – τουλάχιστον ως έναν βαθμό – στα ίδια τα φιστίκια. Στη μελέτη με το εκχύλισμα που δημοσιεύθηκε το 2012 η ερευνητική ομάδα είχε αναφέρει πως είχε επιτύχει να αφαιρέσει ως και το 90% του αλλεργικού δυναμικού από το εκχύλισμα φιστικιού.

Η τεχνική του παλμικού φωτός

Ποια ακριβώς είναι όμως αυτή η τεχνική; Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύστημα παλμικού φωτός – δύο λάμπες με ξένον, δύο ανεμιστήρες, καθώς και έναν ειδικό θάλαμο με μια κυλιόμενη ζώνη μεταφοράς και μια υπομονάδα ελέγχου – ώστε να κατευθύνουν το φως επάνω στις αλλεργιογόνες πρωτεΐνες των φιστικιών και να τις τροποποιήσουν. Με τον τρόπο αυτόν τα ανθρώπινα αντισώματα δεν μπορούν να τις αναγνωρίσουν ως αλλεργιογόνα ώστε να αρχίσουν να εκλύουν ισταμίνη. Η ισταμίνη είναι ουσία που παράγεται από τον οργανισμό και προκαλεί αύξηση της διαπερατότητας των αγγείων, σύσπαση των λείων μυϊκών ινών ενώ παράλληλα διεγείρει και την εκκριτική δραστηριότητα των βλεννογόνων αδένων. Είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση των αλλεργικών συμπτωμάτων όπως ο κνησμός, ο συριγμός και τα εξανθήματα. Οπως προέκυψε, το παλμικό φως μείωσε το αλλεργικό δυναμικό των σημαντικών πρωτεϊνών των φιστικιών Ara h1-h3.

Υπογραμμίζεται ότι οι αλλεργίες στα φιστίκια συνεχώς αυξάνονται και «πλήττουν» τουλάχιστον 2 στα 100 παιδιά στις αναπτυγμένες χώρες. Τα φιστίκια είναι η κυριότερη αιτία θανάτου από αλλεργική αντίδραση στις τροφές. Είναι πιθανό ακόμη και ίχνη φιστικιών που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα να προκαλέσουν αλλεργικό σοκ.

Πιο επικίνδυνα τα ψημένα φιστίκια

Εως ότου τα… υποαλλεργικά φιστίκια αποτελέσουν γεγονός, τα άτομα με αλλεργίες θα ήταν καλό να ξέρουν ότι, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα ψημένα φιστίκια είναι πιθανότερο να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε σύγκριση με τα ωμά.

Σύμφωνα με δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Allergy and Clinical Immunology», πειράματα που διεξήχθησαν σε ποντίκια έδειξαν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά το ψήσιμο των φιστικιών πυροδοτούν χημικές αλλαγές οι οποίες είναι ικανές να προκαλέσουν εντονότερη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στις πρωτεΐνες των συγκεκριμένων ξηρών καρπών.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί το γιατί οι αλλεργίες στα φιστίκια είναι πολύ πιο συχνές στη Δύση από ό,τι στην Ανατολική Ασία, όπου τα φιστίκια κατά κανόνα καταναλώνονται ωμά, βραστά ή τηγανητά αλλά όχι ψημένα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, μια ομάδα ποντικιών εκτέθηκε στις πρωτεΐνες φιστικιών που ήταν ωμά ή ψημένα. Οπως προέκυψε, η ανοσολογική απόκριση των πειραματοζώων ήταν πολύ εντονότερη με τα ψημένα φιστίκια. «Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ένας πιθανός εκλυτικός παράγοντας της αλλεργίας στα φιστίκια» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Κουέντιν Σάτενταου, καθηγητής Ανοσολογίας στη Σχολή Παθολογοανατομίας Dunn της Οξφόρδης. Ο ερευνητής προσέθεσε πάντως πως δεν μπορεί με βάση αυτά τα ευρήματα να κάνει συστάσεις για αποφυγή κατανάλωσης των ψημένων φιστικιών. «Τα ευρήματά μας πρέπει να επιβεβαιωθούν από περαιτέρω έρευνες προτού προχωρήσουμε σε συστάσεις».

Τσώλη Θεοδώρα, ΤΟ ΒΗΜΑ