Φοινικέλαιο: Αναγκαία και επιτακτική μια πιο βιώσιμη παραγωγή

Φοινικέλαιο: Αναγκαία και επιτακτική μια πιο βιώσιμη παραγωγή

BINTEO

Η αποψίλωση των δασών, η απώλεια φυσικών οικοτόπων και η αύξηση των εκπομπών ρύπων, είναι μερικές από τις συνέπειες της μη βιώσιμης παραγωγής φοινικέλαιου. Το φθηνό αυτό φυτικό έλαιο  χρησιμοποιείται μαζικά σε τρόφιμα, καλλυντικά και βιοκαύσιμα που τα τελευταία έχουν εγείρει ανησυχίες για την υγεία.

Στις 9 Μαρτίου οι ευρωβουλευτές ενέκριναν έκθεση με την οποία ζητούν από την Κομισιόν να λάβει μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση του φοινικέλαιου από τα βιοκαύσιμα αλλά και την υπεύθυνη καλλιέργειά του.

Το φοινικέλαιο παράγεται σε διάφορες περιοχές της Αφρικής, της Ασίας, της Αμερικής και κυρίως στην Ινδονησία και τη Μαλαισία. Η χρήση του  έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2010 και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να διπλασιαστεί ξανά μέχρι το 2050. Το 60% των εισαγωγών φοινικέλαιου καταλήγει στην κατασκευή βιοκαυσίμων, ενώ μέχρι το 2020 περισσότερα από μισό εκατ. εκτάρια παρθένου δάσους αναμένεται να έχουν εξαφανισθεί

«Η ΕΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές φοινικέλαιου στον κόσμο, αν και ταυτόχρονα προσπαθεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της κατανάλωσής του», λέει η εισηγήτρια της έκθεσης του ΕΚ Κατερίνα Κονέκνα (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Τσεχία).

Σήμερα το φοινικέλαιο περιέχεται σε σειρά προϊόντων καθημερινής χρήσης, όπως η μαργαρίνη, η μερέντα, τα πατατάκια αλλά και τα καλλυντικά, τα απορρυπαντικά και τα βιοκαύσιμα. Μόνο το 2014, το 45% του φοινικέλαιου που εισάχθηκε στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκε για καύσιμο στις μεταφορές (αύξηση 34% από το 2010).

Οι επιπτώσεις της μαζικής παραγωγής φοινικέλαιου

Πολύτιμα τροπικά οικοσυστήματα που καλύπτουν το 7% της επιφάνειας της Γης, βρίσκονται σε εξαιρετικά μεγάλη πίεση εξαιτίας της αποψίλωσης δασών και της αντικατάστασής τους με φυτείες για την παραγωγή φοινικέλαιου. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η πρόκληση δασικών πυρκαγιών, η ξήρανση των ποταμών, η διάβρωση του εδάφους, η απώλεια υπόγειων υδάτων, η ρύπανση υδάτινων ρευμάτων και τελικά η καταστροφή σπάνιων φυσικών οικοτόπων.

Επίσης, η απώλεια φυσικών οικοτόπων που έχουν τη μορφή τροπικών δασών θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση μεγάλου αριθμού ειδών, όπως οι ρινόκεροι, οι τίγρεις και οι ουρακοτάγκοι.

Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας ζητούν να εφαρμοστεί ένα ενιαίο σύστημα πιστοποίησης για το φοινικέλαιο που εισέρχεται στην ευρωπαϊκή αγορά και τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης φυτικών ελαίων στα βιοκαύσιμα συμπεριλαμβανομένου του φοινικέλαιου.