Φόρεσαν μάσκες σε αγελάδες για να παράγουν περισσότερο γάλα

Φόρεσαν μάσκες σε αγελάδες για να παράγουν περισσότερο γάλα

Τι άλλο θα δούμε! Ιρλανδοί ερευνητές με σκοπό να κάνουν τις αγελάδες να να παράγουν περισσότερο γάλα τους φόρεσαν μάσκα.

Η ειδική μάσκα στο κεφάλι των ζώων στέλνει τεχνητό φως στα μάτια τους και έτσι ενεργοποιούν την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης. Αυτό, με τη σειρά του, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραγωγή γάλακτος από την αγελάδα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Δουβλίνου και εταιρείας-τεχνοβλαστού που που δημιούργησαν την εν λόγω μάσκα, με επικεφαλής τη δρα Μπάρμπαρα Μέρφι της Γεωπονικής Σχολής, ανέφεραν ότι η παραγωγή γάλατος από τις αγελάδες αυξάνεται κατά 9% περίπου.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν το 2012 να δοκιμάζουν τις μάσκες φωτοθεραπείας σε άλογα και τώρα έστρεψαν την προσοχή τους στις αγελάδες.

Η νέα μάσκα, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της έρευνας, δίνει τη δυνατότητα να μειωθεί ο χρόνος που οι αγελάδες μένουν σε συνθήκες τεχνητού φωτός. Να σημειωθεί ότι στις σύγχρονες γαλακτοκομικές μονάδες κατά τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα οι αγελάδες μένουν έως 18 ώρες τη μέρα σε συνθήκες τεχνητού φωτός.