Φορολογικές δηλώσεις: Συνέχεια στη ταλαιπωρία για τους επαγγελματίες αγρότες

Φορολογικές δηλώσεις: Συνέχεια στη ταλαιπωρία για τους επαγγελματίες αγρότες

Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις φορολογικές δηλώσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών ακόμα και μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

Μη συμπληρωμένοι κωδικοί

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο το απόγευμα της Παρασκευής, στις περιπτώσεις όπου δεν είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί 037-038 στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, οι επαγγελματίες αγρότες αφού ελέγξουν την ορθότητα των προσωπικών τους στοιχείων (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) όπως είναι δηλωμένα στον πρώην ΟΓΑ στη συνέχεια και εφόσον δεν τους έχει ήδη χορηγηθεί, εντός του 2017, βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, με την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη, θα πρέπει να προσέλθουν στα κατά τόπους Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης για την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης.

Αποστολή email για τους νεοεισερχόμενους αγρότες

Επίσης, όσοι νεοεισερχόμενοι αγρότες έχουν υποβάλλει αίτηση εγγραφής στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) και δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα η διαδικασία εγγραφής τους από τον Φορέα, καλούνται να αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@minagric.gr τα προσωπικά στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ) και τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής αίτησης εγγραφής τους.

Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που φορολογούμενοι βλέπουν συμπληρωμένη την ένδειξη χαρακτηρισμού τους ως επαγγελματίες αγρότες ενώ δεν είναι!  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου δεν θα υπάρξει κάποια επίπτωση ή επιπρόσθετη επιβάρυνση. 

Για όσους επαγγελματίες αγρότες έχουν υποβάλλει δήλωση εισοδήματος με επιφύλαξη ή έχουν υποβάλλει τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος ισχύουν, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα προβλεπόμενα στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε περίπτωση που ο πολίτης έκανε αρχική δήλωση με επιφύλαξη, διότι θεώρησε ότι εσφαλμένα δεν είχε προσυμπληρωθεί στη δήλωσή του ο κωδ. αριθμός 037 – 038, προκειμένου για την ορθή εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης, υποχρεούται, εντός 90 ημερών από την υποβολή της, να προσκομίσει στη ΔΟΥ βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Μετά την τυχόν άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας αυτής, οι ΔΟΥ θα προβαίνουν σε εκκαθάριση μη λαμβάνοντας υπόψη την επιφύλαξη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.