Φυτικές πρωτεΐνες από λούπινα αντικαθιστούν κρέας και γάλα

Φυτικές πρωτεΐνες από λούπινα αντικαθιστούν κρέας και γάλα

Οι χορτοφάγοι έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν. Φυτικές πρωτεΐνες από λούπινα θα μπορούσε να είναι μια θαυμάσια εναλλακτική για το κρέας, το γάλα αλλά ακόμα και για την σόγια. Επιστήμονες από την Βαυαρία και το Μεκλεμβούργο – Πομερανία κέρδισαν το Γερμανικό Βραβείο του Μέλλοντος για τις προσπάθειες τους να κάνουν πιο εύγευστα τα πικρά λούπινα. Το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από 250.000 ευρώ, απένειμε στο Βερολίνο ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ.

«Δεν πιστεύαμε πως θα πάρουμε το βραβείο και τώρα είμαστε πάρα πολύ ευτυχισμένοι», δήλωσε ο Πέτερ Άισνερ από το Ινστιτούτο Fraunhofer στο Φραϊζίνιγκ. «Εργαζόμαστε πάνω σε αυτή την διαδικασία από το 1989, αλλά κάποια στιγμή φτάσαμε σε ένα σημείο που θέλαμε να εγκαταλείψουμε την ιδέα».

Τελικά ο γερμανός επιστήμονας δεν εγκατέλειψε το ερευνητικό σχέδιο και μαζί με τις συναδέλφους του, Στέφανι Μιτερμάγερ και Κάτριν Πέτερσεν, από την εταιρεία Prolupin στο Άισνερ συνέχισαν να επεξεργάζονται τρόπους παρασκευής τροφίμων με βάση το μπλε λούπινο, που ευδοκιμεί στην κεντρική Ευρώπη. Στόχος τους είναι να απευθυνθούν σε ανθρώπους που πάσχουν από αλλεργίες, όσους προσέχουν τις τιμές της χοληστερόλης αλλά και σε χορτοφάγους που θεωρούν ότι η σόγια έχει πικρή και μάλλον αδιάφορη γεύση.

Πρώτες επιτυχίες στην αγορά

Υπάρχει όμως ένα μειονέκτημα στην όλη ιστορία. Και τα λούπινα έχουν έντονη γεύση. Οι επιστήμονες κατάφεραν πάντως μέσω μιας σύνθετης διαδικασίας να εξουδετερώσουν αυτήν την έντονη μυρωδιά. Η σχεδόν άοσμη πρωτεΐνη που προκύπτει μπορεί να γίνει βάση για διάφορες κρέμες που μπορεί να αλείψει κανείς στο ψωμί αλλά και για διάφορα ποτά. Μπορεί ακόμη και να αντικαταστήσει το κρέας ή να μπει ως γέμιση σε πίτες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εάν τα λούπινα υποστούν την συγκεκριμένη επεξεργασία μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική ακόμη και για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ήδη μια πρώτη επιτυχία στην αγορά. Από το 2011 επένδυσαν στην παραγωγή παγωτού από λούπινα και κατάφεραν να πουλήσουν 300.000 – 400.000 κυπελάκια, ενώ την άνοιξη σχεδιάζουν να βγάλουν στην αγορά γιαούρτι και γάλα.

Μαρία Ρηγούτσου (DPA, DW)