Γαλλία: Νέα πακέτα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα

Γαλλία: Νέα πακέτα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα

Συνολικά περισσότερα από 85.000 επιχειρήσεις του γαλλικού αμπελοοινικού τομέα, αγροκτήματα, οινοποιεία και έμποροι, έχουν πληγεί από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 και η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για την στήριξή τους.

Σύμφωνα με ενημέρωση του  γραφείου Ο.Ε.Υ. Παρισίων, η υγειονομική κρίση έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στον τομέα της αμπελουργίας, ο οποίος εξαρτάται ιδιαίτερα από κλάδους των οποίων η λειτουργία διεκόπη από τις 15 Μαρτίου 2020, καθώς και από τις εξαγωγές. Ήδη, από τον Νοέμβριο του 2019, ο κλάδος είχε επηρεαστεί έντονα από την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στις εισαγωγές οίνου.

Μέχρι στιγμής η γαλλική κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων (ταμείο αλληλεγγύης, δάνειο εγγυημένο από το κράτος, αναβολή καταβολής κοινωνικών εισφορών και φόρων, μηχανισμός μερικής ανεργίας).

Χθες ανακοινώθηκαν τρία έκτακτα τομεακά μέτρα στήριξης για τη διασφάλιση της σταθερότητας της αγοράς και της συνέχισης της δραστηριότητας των επιχειρήσεων του κλάδου:

  • εξαίρεση από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για πολύ μικρές επιχειρήσεις και ΜΜΕ,
  • ενεργοποίηση μέτρων απόσταξης κρίσης ύψους 140 εκ. ευρώ,
  • εκ νέου υποβολή του αιτήματος της Γαλλίας για τη δημιουργία ταμείου αποζημίωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, τις προσεχείς εβδομάδες θα υπάρξει επανεξέταση των μέτρων και  εφόσον κριθεί απαραίτητο θα δοθεί περαιτέρω στήριξη, ιδίως μέσω της παροχής πρόσθετης βοήθειας στα αποστακτήρια.