Γαλλία: Περιορισμός στις εισαγωγές φοινικέλαιου, σόγιας και βοείου κρέατος για τη διάσωση των δασών

Γαλλία: Περιορισμός στις εισαγωγές φοινικέλαιου, σόγιας και βοείου κρέατος για τη διάσωση των δασών

Η Γαλλία αναζητά λύσεις για να μειωθεί η αποψίλωση των δασών παγκοσμίως. Μεταξύ των μέτρων που σκοπεύει να λάβει είναι ο περιορισμός των εισαγωγών φοινικέλαιου, η σόγιας και το βόειου κρέατος.

Το φοινικέλαιο, είδος φυτικού ελαίου, χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής, σοκολάτες, μπισκότα και άλλα προϊόντα. Η επέκταση των καλλιεργειών για την παραγωγή φοινικέλαιο έχει δημιουργήσει έντονα προβλήματα στην βιοποικιλότητα των τοπικών περιοχών.

Η πλειοψηφία του παγκοσμίου φοινικέλαιου προέρχεται από τη Μαλαισία και την Ινδονησία, όπου η αποψίλωση των δασών απειλεί με εξαφάνιση τους οραγγουτάγγους.

Την περίοδο 1990 – 2015, η παγκόσμια δασική έκταση μειώθηκε κατά 129 εκατ. εκτάρια, οκτώ φορές το μέγεθος των δασικών εκτάσεων της Γαλλίας.

Οι ευρωπαϊκές χώρες κατέχουν σημαντικό μερίδιο της ευθύνης, καθώς το ένα τρίτο της αποψίλωσης οφείλεται στην κατανάλωση γεωργικών προϊόντων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά τις υποσχέσεις για τον περιορισμό της αποψίλωσης των δασών, η πρόοδος για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πολύ αργή.

Η Γαλλία προτείνει 17 μέτρα με στόχο έως το 2030 να σταματήσει η καταστροφή των δασών η οποία  προκαλείται εξαιτίας των εισαγωγών μη βιώσιμων δασικών ή γεωργικών προϊόντων από την Ε.Ε.

Σε αυτά περιλαμβάνονται: οικονομική ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων για την ενθάρρυνση να σέβονται το φυσικό περιβάλλον, η καθιέρωση σήματος “μηδενικής αποψίλωσης” στις ετικέτες των προϊόντων έως το 2020 και αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική για τις εισαγωγές.