Μανώλης Γλέζος: Γέμισε η Ελλάδα με τα «σιδερένια φυτά»

Μανώλης Γλέζος: Γέμισε η Ελλάδα με τα «σιδερένια φυτά»

Κατά των φωτοβολταϊκών και υπέρ της καλλιέργειας των εδαφών τάσσεται ο Μανώλης Γλέζος. Έπειτα από την ερώτηση προς τον επίτροπο Γεωργίας, με την οποία ζητούσε να ξεριζωθούν τα «σιδερένια φυτά» και να καλλιεργηθούν τα εδάφη στα οποία βρίσκονται, μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα της κίνησης «Ενεργοί Πολίτες» της οποίας είναι επικεφαλής, έρχεται να δώσει συνέχεια στο θέμα. Στο κείμενο γίνεται εκτενής αναφορά στις προσπάθειες του Μανώλη Γλέζου ως προέδρου της κοινότητας Απεράθου Νάξου για την προώθηση της ηλιακής ενέργειας.

Παράλληλα ο συντάκτης του κειμένου επιτίθεται στους «όψιμους φωτοβολταϊστές,» όπως τους αποκαλεί και ζητεί να αποδοθούν «ευθύνες σε αυτούς που ξεγέλασαν αγρότες, ξερίζωσαν καλλιέργειες, φύτεψαν τα σιδερένια πάρκα εκεί που δεν έπρεπε, αλλά κατάφεραν με ευκολία να προωθήσουν τραπεζικά δάνεια και επιχειρηματικά συμφέροντα».

Σύμφωνα με το κείμενο «ένα νέο Εldorado στην Ελλάδα της κρίσης, στήθηκε, με όρους που θύμιζαν την χρηματιστηριακή φούσκα της περιόδου 98-99» ενώ αναφέρεται:

«Τα φωτοβολταϊκά, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, εξελίχτηκαν σε μια νέα μετοχή-φούσκα και χιλιάδες αγρότες, παρατούσαν τις καλλιέργειες τους για να στήσουν τις νέες, “πράσινες”, “οικολογικές”, “σίγουρες” και κυρίως ξεκούραστες επενδύσεις που το σύστημα πρόβαλλε σαν λύση, όχι στο ενεργειακό πρόβλημα, αλλά στη κρίση χρέους που είχε ξεσπάσει.

Φτηνά τραπεζικά δάνεια και εγγυημένο εισόδημα για αυτούς που θα παρατούσαν τις καλλιέργειες και θα φύτευαν στα χωράφια την νέα «πράσινη» τεχνολογία.

Οι «επενδυτές» που άφησαν τις καλλιέργειες, έμειναν με τα χρέη προς τις τράπεζες και με τη ΔΕΗ να υποχρεώνεται να αθετεί τις υποσχέσεις του κράτους.

Αναλυτικά η ερώτηση που υπέβαλε ο κ. Γλέζος προς τον υποψήφιο Επίτροπο Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Phil Hogan, είναι η ακόλουθη:

«Στη χώρα μου, με τη χλωρίδα των εξίμισι χιλιάδων και πλέον ειδών, περισσότερα από χίλια είναι ενδημικά, φύονται δηλαδή μόνο στην Ελλάδα. Η μαστίχα της Χίου, η σταφίδα της Κορίνθου, το σταμναγκάθι και το δίκταμο της Κρήτης είναι μερικά από αυτά. Στη Νάξο, εκτός από τις πατάτες, ευδοκιμεί και το κίτρο. Κατ’ εντολή, όμως, της κυρίας Μέρκελ, μας έφεραν ένα ψεύτικο φυτό, με σιδερένιες ρίζες και γυάλινα άνθη: τα φωτοβολταϊκά. Γέμισε η Ελλάδα μ’ αυτό το σιδερένιο “φυτό”, που εκτόπισε καλλιέργειες οι οποίες μας εξασφάλιζαν ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά και σιτηρά.

Τι θα κάνετε για να επανέλθει η καλλιεργήσιμη γη της Ελλάδας στον προορισμό της; Θα έρθετε να ξεριζώσουμε μαζί τα σιδερένια φυτά;».

Πάντως η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των φωτοβολταϊκών απέχει παρασάγγας από τις θέσεις που διατύπωσε ο κ. Γλέζος.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στις συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα ο τομέας ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ με φορείς των φωτοβολταϊκών, όχι μόνο είχε υποστηρίξει τις θέσεις των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών αλλά επιπλέον είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το κούρεμα που επιβλήθηκε στις τιμές αποζημίωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του τομέα ενέργειας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε κατάργηση του κουρέματος για τις κατηγορίες των οικιακών και αγροτικών φωτοβολταϊκών. Επιπλέον έχει δεσμευτεί ότι θα εξετάσει όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ώστε να κάνει τις απαραίτητες αναπροσαρμογές και να αρθούν οι αδικίες που υπήρξαν με τον τελευταίο νόμο (πχ για τα φωτοβολταϊκά στα μη διασυνδεδεμένα νησιά).

Διαβάστε επίσης:

Πράσινη ανάπτυξη και γεωργία