Γενετικά τροποποιημένα μήλα με σκοπό να μη μαυρίζουν όταν κόβονται!

Γενετικά τροποποιημένα μήλα με σκοπό να μη μαυρίζουν όταν κόβονται!

Απορρίπτοντας τις ενστάσεις της βιομηχανίας βιολογικών προϊόντων και διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ενέκρινε δύο γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες μήλων, σχεδιασμένες ώστε να μη μαυρίζουν όταν κόβονται. Οι νέες ποικιλίες αναπτύχθηκαν από την καναδική Okanagan Specialty Fruits, η οποία σκοπεύει να τις διαθέσει στην αγορά με τις ονομασίες Arctic Granny και Arctic Golden.

Και στις δύο ποικιλίες έχει «αποσιωπηθεί», ή απενεργοποιηθεί, το γονίδιο της οξειδάσης των πολυφαινολών (PPO), στο οποίο οφείλεται το μαύρισμα του μήλου όταν κοπεί ή χτυπηθεί. O δημιουργός τους διαβεβαιώνει ότι τα νέα μήλα δεν περιέχουν κανένα επιπλέον συστατικό.

Οι αντιδράσεις

Δεδομένου ότι οι μηλιές χρειάζονται αρκετά χρόνια μέχρι να γίνουν αποδοτικές, οι ποικιλίες Arctic θα είναι διαθέσιμες σε μικρές μόνο ποσότητες όταν κάνουν ντεμπούτο το 2016.

Κατά της έγκρισης των νέων μήλων τάχθηκε μεταξύ άλλων η Ένωση Καταναλωτών Βιολογικών Προιόντων (OCA), υποστηρίζοντας ότι οι γενετικές αλλαγές θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Για «πιθανούς κινδύνους» έκανε λόγο και η μη κυβερνητική οργάνωση Center for Food Safety.

Από την πλευρά της, η Okanagan διαβαίωσε ότι τα μήλα της «είναι τα καλύτερα ελεγμένα στο κόσμο». Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, το υπουργείο Γεωργίας (USDA) μπορούσε να εξετάσει την αίτηση της Okanagan αποκλειστικά βάσει των αναλύσεων για ενδεχόμενους κινδύνους εξάπλωσης παθογόνων στη γεωργία.

Έκρινε ότι οι νέες ποικιλίες «είναι απίθανο να αποτελούν κίνδυνο παθογόνων για τη γεωργία» και «μη πιθανό να έχουν σημαντικές συνέπειες στο ανθρώπινο περιβάλλον». Για τις νέες ποικιλίες «μεταλλαγμένων» δεν απαιτείται έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία ωστόσο κλήθηκε από την Okanagan να εξετάσει την πρότασή της σε εθελοντική βάση.

Η τελευταία γενετικά τροποποιημένη καλλιέργεια που είχε εγκριθεί από το υπουργείο Γεωργίας ήταν μια ποικιλία πατάτας.

Βαγγέλης Πρατικάκης, ΤΟ ΒΗΜΑ