Γενετικά τροποποιημένα μήλα σε φέτες στην αγορά των ΗΠΑ

Γενετικά τροποποιημένα μήλα σε φέτες στην αγορά των ΗΠΑ

Η επιθυμία μερίδας καταναλωτών να τρώνε μήλα σε φέτες χωρίς αυτά να έχουν αποκτήσει καφέ χρώμα, φέρνει στην αγορά των Η.Π.Α. τα γενετικά τροποποιημένα μήλα. Το «αρκτικό μήλο», μια ποικιλία που έχει τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μην αποκτά ποτέ καφέ χρώμα, ακόμα και όταν κόβεται σε κομμάτια, βγαίνει στο εμπόριο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όταν κόβουμε το μήλο, το εσωτερικό του έρχεται σε επαφή με τον αέρα. Όταν η τυροσίνη και η ταννίνη, που περιέχονται στο μήλο, εκτεθούν σε οξυγόνο, οξειδώνονται και μετατρέπονται σε πολυφυνόλη και μελανίνη, προσδίδοντας στο μήλο το σκούρο καφέ χρώμα.

Αν και η νέα ποικιλία μπορεί να προσελκύσει κάποιους καταναλωτές που τους απωθεί το καφέ χρώμα, το γεγονός ότι πρόκειται για γενετικά τροποποιημένο προϊόν θα αποθαρρύνει μεγάλη μερίδα αγοραστών.

Από τον ερχόμενο Νοέμβριο, η ποικιλία «αρκτικό μήλο» θα πωλείται σε περίπου 400 σουπερμάρκετ σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κάρτερ, πρόεδρος της εταιρείας που σχεδίασε την ποικιλία, εκτιμά ότι η φετινή συγκομιδή των περίπου 80 κιλών μήλων θα διατεθεί στην αγορά για περίπου 12 εβδομάδες. Πρώτα θα διατεθεί στην αγορά η ποικιλία Golden Delicious και στη συνέχεια η Granny Smith το 2018.

Η νέα ποικιλία μήλων θα πωλείται επίσης σε φέτες.