Γεννιέται ο νέος κολοσσός της μπίρας

Γεννιέται ο νέος κολοσσός της μπίρας

Σε μία γιγαντιαία επιχείρηση συμφώνησαν την Τετάρτη να ενωθούν οι δύο μεγαλύτερες σε πωλήσεις ζυθοποιίες του πλανήτη. Η βελγική Anheuser-Busch InBev συμφώνησε να εξαγοράσει την εδρεύουσα στο Λονδίνο ανταγωνίστριά της SABMiller αντί 100,3 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, θα πληρώσει 62,17 ευρώ για κάθε μετοχή της SABMiller, τιμή που είχε προσφέρει στις 13 Οκτωβρίου.

Η ενοποιημένη εταιρεία θα παράγει περίπου το 30% των συνολικών ποσοτήτων μπίρας που παράγεται στον κόσμο. Σήμερα η AB InBev, στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων οι επωνυμίες Budweiser, Stella Artois και Corona, παράγει το 20,8% της παγκόσμιας παραγωγής μπίρας. Η SABMiller, στην οποία ανήκουν η Peroni και η Grolsch, παράγει το 9,7% της παγκόσμιας παραγωγής – πρόκειται για στοιχεία της Euromonitor για το έτος 2014 που δημοσιοποίησε το BBC.

Η SABMiller απασχολεί περίπου 70.000 εργαζομένους σε περισσότερες από 80 χώρες και ο τζίρος της ξεπερνά τα 26 δισ. δολ. παγκοσμίως (24,2 δισ. ευρώ). Η AB InBev απασχολεί περίπου 155.000 εργαζομένους και ο τζίρος της ξεπερνά τα 47 δισ. δολάρια (43,8 δισ. ευρώ). Οι δύο εταιρείες έχουν προαναγγείλει περικοπές κόστους τουλάχιστον 1,4 δισ. δολ. ετησίως (1,3 δις. ευρώ).

Πηγή: ΒΗΜΑ