Γερμανία: Μειώνεται η κατανάλωση κρέατος

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η κατανάλωση κρέατος στη Γερμανία μειώνεται. Εκτιμάται ότι στη χώρα ζουν περίπου επτά εκ. χορτοφάγοι και 800.000 περίπου άτομα με διατροφή vegan.

Το κλασσικό προφίλ του χορτοφάγου είναι «γυναίκα, νέα, με μόρφωση άνω του μέσου όρου, η οποία ζει σε μεγάλα αστικά κέντρα».

Σύμφωνα με έρευνα σχετική με την κατανάλωση κρέατος το 2012, το 63% των ερωτώμενων χορτοφάγων απάντησαν ότι δεν τρώνε κρέας για λόγους ηθικής (δεν επιθυμούν να  είναι υπεύθυνοι για τη θανάτωση του ζώου. Επίσης η όλη διαδικασία από την εκτροφή μέχρι το σφάξιμο ενέχει μεγάλη δόση πόνου για το ζώο) και το 20% δεν καταναλώνει κρέας για λόγους υγείας. Αλλοι λόγοι μη κατανάλωσης κρέατος αφορούσαν στην προστασία του περιβάλλοντος λόγω υψηλής εκπομπής αερίων θερμοκηπίου αλλά και στην υψηλή τιμή του κρέατος.

Διατροφή vegan

H νέα τάση στη γερμανική διατροφή ονομάζεται κουζίνα vegan (φαγητά χωρίς χρήση κρέατος, γάλακτοκομικών και αυγών) και αποτελεί την επιλογή πολλών καταναλωτών.

Μεταξύ των 15 περισσότερο πωλούμενων βιβλίων μαγειρικής στη Γερμανία το 2013, φιγουράρουν τρία με συνταγές vegan.