Μίνι ακτινίδια – Κερωμένα μήλα

Μίνι ακτινίδια – Κερωμένα μήλα

Στη Γερμανία επιτρέπεται να πωλούνται μήλα των οποίων η εξωτερική τους επιφάνεια έχει καλυφθεί με κερί (Ε901, Ε902 Ε903, Ε904) βάσει της νομοθεσίας Zusatzstoff-Zulassungsverordnung – ZzulV, η οποία εναρμονίζει τη γερμανική με την κοινοτική νομοθεσία.  Στη συσκευασία πρέπει να αναγράφεται η λέξη «gewachst» (σημαίνει «κερωμένο»).

Οταν για την επικάλυψη έχουν χρησιμοποιηθεί οι ουσίες E473 – E 474 τότε δεν χρειάζεται να γίνει σχετική αναφορά στη συσκευασία.

Η κοινοτική νομοθεσία περί σήμανσης 2000/13/EG αντικαθίσταται στις 13.12.2014 από τον κανονισμό 1169/2011 της ΕΕ. Από αυτήν την ημερομηνία θα πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία η λέξη «Übezrugsmittel» (σημαίνει ουσία επίστρωσης) ακολουθούμενη από την ουσία (Ε-…) ή την ονομασία της εν λόγω ουσίας.

Οι ουσίες που δύνανται να χρησιμοποιούνται για την επικάλυψη της  εξωτερικής επιφάνειας αναφέρονται στην Οδηγία 1333 / 2008 / EG.

Μίνι ακτινίδια

Παρουσιάστηκαν στη γερμανική αγορά τα γερμανικά μίνι ακτινίδια, τα οποία φέρουν την ονομασία Weiki (Weihenstephaner Kiwi), η οποία είναι ονομασία είδους και ταυτόχρονα προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

Στην αγορά εμφανίστηκαν σε συσκευασία των 125 gr. με τιμή 1,90 ευρώ.

Τα μίνι ακτινίδια καλλιεργούνται στην Πολωνία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλλία, Βέλγιο, Γερμανία με ρυθμό αυξητικό.

Το φυτό αντέχει στο κρύο χειμώνα σε θερμοκρασία μέχρι -30 βαθμούς Κελσίου, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά στο έδαφος και είναι ανθεκτικό σε ασθένειες. Αποδίδει καρπούς σε 4-6 χρόνια.

To Ιδρυμα δενδροκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Μονάχου καλλιεργεί δοκιμαστικά εδώ και 30 χρόνια την ποικιλία Actinidia arguta.