Η γερμανική βιομηχανία κατέχει μερίδιο σχεδόν 28% της ευρωπαϊκής παραγωγής αγροτικών μηχανημάτων. Ως κλειδιά αυτής της επιτυχίας...

Η γερμανική βιομηχανία αγροτικών μηχανημάτων και τρακτέρ

Πραγματοποιήθηκε στο Αννόβερο, 12 με 16 Νοεμβρίου 2013, η διεθνής αγροτεχνική έκθεση Agritechnica, η οποία διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια.

Στην Agritechnica συμμετείχαν φέτος 2.900 εκθέτες από 47 χώρες, ενώ την επισκέφθηκαν 450.000 εμπορικοί επισκέπτες, από όλο τον κόσμο. Σημειώνεται ότι από τους συνολικούς επισκέπτες οι 112.000 προέρχονταν από το εξωτερικό, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα της εν λόγω έκθεσης. Η σημαντική αύξηση των επισκεπτών σε σχέση με το 2011 (+7%) οφείλεται στο έντονο ενδιαφέρον των αγροτών και εμπόρων για την σύγχρονη αγροτική τεχνολογία, σύμφωνα με τους διοργανωτές όπου και παρουσιάστηκαν καινοτόμες λύσεις, συστήματα και σχετικά μηχανήματα για την “έξυπνη γεωργία”.

Στην έκθεση συμμετείχαν φέτος τρεις ελληνικές εταιρείες: Karatzis S.A. (κατασκευή υλικών, δίχτυα, συσκευασίας), Novatec S.A. (συσκευασία φρέσκων φρούτων και λαχανικών) και Papadopoulos Agricultural Machinery (γεωργικά μηχανήματα). H επόμενη διοργάνωση θα λάβει χώρα στο Αννόβερο στις 10 – 14 Νοεμβρίου 2015.

Κατά την εναρκτήρια συνέντευξη τύπου της φετινής Agritechnica, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συνδέσμου Γερμανικών Μηχανημάτων και Εγκαταστάσεων (VDMA),  Dr. Scherer, έκανε μια ανάλυση της γερμανικής βιομηχανίας αγροτικών μηχανημάτων και τρακτέρ της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, αναμένεται για το 2013 ότι ο κύκλος εργασιών του κλάδου θα φτάσει τελικά στο ύψος των 8,2 δις ευρώ, παρουσιάζοντας μια αύξηση τουλάχιστον 7% σε σχέση με πέρυσι.  Όσον αφορά το 2014 προβλέπεται ότι οι πωλήσεις θα παραμείνουν σε σταθερό επίπεδο μετά από τα τελευταία χρόνια της δυναμικής αύξησής τους.

Η αξιοποιημένη δυναμικότητα της γερμανικής βιομηχανίας αγροτικών μηχανημάτων φτάνει κατά μ.ο. στο 83%. Σημειώθηκε ότι και το επιχειρηματικό βαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Αγροτικού Συνδέσμου Μηχανημάτων (CEMA) αναφέρει ότι το 75% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν θεωρούν ότι βρίσκονται σε πολύ καλή έως ικανοποιητική επιχειρηματική θέση και για το 2014 ότι το 39% αναμένουν σταθερό επίπεδο, ενώ το 35% αναμένουν συνέχιση της ανοδικής πορείας. Η γερμανική βιομηχανία κατέχει μερίδιο σχεδόν 28% της ευρωπαϊκής παραγωγής αγροτικών μηχανημάτων. Ως κλειδιά αυτής της επιτυχίας, τόσο στην γερμανική όσο στην ευρωπαϊκή αγορά, ο Dr. Scherer ανέφερε την καινοτομία, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα σε όλα τα στάδια τόσο μέσω έρευνας και τεχνολογίας όσο και βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και με ολοκληρωμένες δομές εξυπηρέτησης πελατών.

Όσον αφορά τις γερμανικές εξαγωγές γεωργικών μηχανημάτων το 2013, σημείωσαν ανάπτυξη σε διάφορες διεθνείς αγορές. Ιδιαιτέρως παρατηρήθηκε αύξηση στις εξαγωγές προς τη Γαλλία, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή γερμανικών γεωργικών μηχανημάτων φτάνοντας τελικά σε αξία τα 1,65 δις ευρώ. Σημειώνεται ότι τα 2/3 της παραγωγής γερμανικών μηχανημάτων πωλείται εντός της Ε.Ε και κυρίως στη Δυτική Ευρώπη. Οι εξαγωγές στις Η.Π.Α προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 800 εκ. ευρώ. Ωστόσο οι εξαγωγές προς τη Ρωσία, η οποία είναι η 3η εξαγωγική αγορά της γερμανικής βιομηχανίας γεωργικών μηχανημάτων, είναι πιο δύσκολη, λόγω των ποσοστώσεων στις εισαγωγές.

Παράλληλα καθώς η γερμανική γεωργία παρουσιάζει ανοδική πορεία με ένα καλό επίπεδο τιμών των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων,  περίπου το 20% των αγροτών δηλώνουν ότι σκοπεύουν να επενδύσουν σε αγροτικά μηχανήματα και εξοπλισμό το προσεχές εξάμηνο.