Γιγάντιο καλαμάρι σε λιμάνι της Ιαπωνίας

Γιγάντιο καλαμάρι σε λιμάνι της Ιαπωνίας

ΒΙΝΤΕΟ

Ελάχιστοι άνθρωποι είχαν καταφέρει μέχρι σήμερα να δουν αυτό που θαύμασαν οι περαστικοί σε προβλήτα της ιαπωνικής πόλης Τογιάμα την παραμονή των Χριστουγέννων: ένα σπάνιο γιγάντιο καλαμάρι έκοβε βόλτες στα νερά του λιμανιού.

Το τεράστιο μαλάκιο, άσπρο και κόκκινο, κολυμπούσε για ώρες κοντά στην επιφάνεια πριν επιστρέψει στα μεγάλα βάθη όπου ζει κανονικά. Βιντεοσκοπήθηκε από ένα αυτόνομο υποβρύχιο αλλά και από έναν δύτη που κυριολεκτικά κατάφερε να το αγγίξει.

«Το καλαμάρι δεν ήταν τραυματισμένο και φαινόταν ζωηρό. Εκτόξευε μελάνι και προσπαθούσε να τυλίξει τα πλοκάμια του γύρω μου» ανέφερε στο CNN ο Ακινόμπου Κιμούτα, ιδιοκτήτης της σχολής καταδύσεων Diving Shop Kaiyu.

«Το οδήγησα πίσω προς τον ωκεανό, αρκετές εκατοντάδες μέτρα από την περιοχή όπου εντοπίστηκε, και εξαφανίστηκε στα βαθιά νερά» είπε.

Σύμφωνα με ειδικό του Ενυδρείου του Γιόζου, που βρίσκεται στην πόλη της Τογιάμα, το καλαμάρι ανήκει στο γένος Architeuthis και είναι πιθανότατα νεαρό, καθώς έχει μήκος μόλις 3,7 μέτρα.

Σε διάστημα του τελευταίου έτους αναφέρθηκαν 16 περιπτώσεις καλαμαριών Architeuthis που παγιδεύτηκαν σε αλιευτικά δίχτυα, αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που το πλάσμα βιντεοσκοπήθηκε ελεύθερο κοντά στην επιφάνεια.

Το πρώτο βίντεο γιγάντιου καλαμαριού στο φυσικό του περιβάλλον παρουσιάστηκε μόλις το 2013.

Τα γιγάντια καλαμάρια ήταν κάποτε σχεδόν μυθικά πλάσματα, αφού για αιώνες κανείς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τις σποραδικές αναφορές ναυτικών.

Τα μεγάλα βάθη όπου ζουν αυτοί οι γίγαντες καθιστούν δύσκολη τη μελέτη τους, σήμερα όμως οι βιολόγοι γνωρίζουν ότι τα καλαμάρια Architeuthis φτάνουν σε μήκος τα 13 μέτρα μέχρι τις άκρες των πλοκαμιών.

Ακόμα μεγαλύτερο πιστεύεται ωστόσο ότι είναι το «κολοσσιαίο καλαμάρι» Mesonychoteuthis hamiltoni, το οποίο ζει κοντά στην Ανταρκτική και έχει μέγιστο μήκος που εκτιμάται στα 14 μέτρα.

Μέχρι σήμερα κανείς δεν το έχει δει ζωντανό.