του Περικλή Διαμαντόπουλου. Είτε το θέλουμε έιτε όχι, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει το μαχαίρι. Θα το μεταχειριστεί σωστά προς όφελος του ιδίου και των συνανθρώπων του ή θα το στρέψει εναντίον αυτού και της παγκόσμιας κοινωνίας με αποτέλεσμα τον αφανισμό της;...

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί: Ευχή ή Κατάρα;

του Περικλή Διαμαντόπουλου, Επιστημονικός Συνεργάτης και Εκπαιδευτής της Ελληνικής Γεωργίας

Οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (στα αγγλικά: Genetic Modified Organisms) είναι οργανισμοί φυτών ή ζώων που έχουν υποστεί μεταλλαγή στο γενετικό τους υλικό με σκοπό την παραγωγή προϊόντων με ένα ή περισσότερα επιθυμητά συστατικά. Είναι γεγονός ότι η ανάκαλυψη της γενετικής αλληλουχίας του DNA και τα μοριακά εργαλεία που απόκτησαν οι επιστήμονες από τη γνώση των μικροοργανισμών (βακτηρίων και μυκήτων) έδωσαν τεράστια ώθηση στο κλάδο της Βιοτεχνολογίας.

Η Γενετική Μηχανική επεμβαίνει στο γενετικό υλικό του εκάστοτε οργανισμού και μπορεί να δώσει προϊόντα ωφέλιμα για τον άνθρωπο. Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι γνωστά αλλά πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πλευρές πριν αποφανθούμε για τη χρήση των  ΓΤΟ στη διατροφική μας αλυσίδα. Οι τεράστιες δυνατότητες αφορούν την κάλυψη των διατροφικών αναγκών σε έναν κόσμο που υποσιτίζεται και που σε πενήντα χρόνια περίπου η παγκόσμια παραγωγή δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες όλων των άνθρωπων που εποικούν σε αυτή. Οι συνέπειες από την αυξανόμενη χρήση τροποποιημένων οργανισμών δεν έχουν ακόμη εκτιμηθεί καθώς τα προϊόντα αυτά δεν έχουν εξαπλωθεί για λόγους οικολογικούς και νομοθετικούς, που επιβάλλουν την απαγόρευσή τους τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Πριν αποφανθούμε για το καλό ή το κακό που μπορούν να προξενήσουν στον άνθρωπο και στο περιβάλλον του πρέπει κανείς να ενημερωθεί επαρκώς για το πώς παράγονται αυτοί οι οργανισμοί και τι μπόρει να επιφέρουν ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης αυτών των καλλιεργειών. Επειδή μπορεί να γίνει ατέρμονη συζήτηση στο θέμα αυτό, θα ήθελα απλώς να υπενθυμίσω μια αντιστοιχη μεγάλη ανακάλυψη και τις επιπτώσεις που είχε αυτή η ανακάλυψη στην ανθρωπότητα.

Η ανακάλυψη του Einstein για την ενέργεια που εμπεριέχει μια μονάδα μάζας (Ε=mc2) ήταν ένα ευτυχές γεγονός για την αύξηση της ισχύος της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας. Δημιουργήθηκαν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, από τη πυρηνική  διάσπαση του ατόμου, τα οποία μπορούσαν να τροφοδοτήσουν μεγαλουπόλεις με ελάχιστο κόστος παραγωγής.

Από την άλλη πλευρά, η εξαπόλυση της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι επέφερε το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων ενώ είχε και μακροχρόνιες δυσμενείς επιδράσεις. Ακόμα και σήμερα, έστω και εξ’ατυχήματος βλέπουμε τις δυσμενείς επιδράσεις της πυρηνικής τεχνολογίας.

Αντίστοιχη θεωρώ και τη χρήση της βιοτεχνολογίας. Αν γίνει σωστή και ελεγχόμενη χρήση των βιοτεχνολογικών μεθόδων στις περιοχές που απαιτείται για τη θρέψη του πληθυσμού και με συνεχή παρακολούθηση για τις επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπων, θα μπορούσε η βιοτεχνολογία να είναι η λύση στο πρόβλημα της πείνας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αν το εγχείρημα ξεφύγει από τον έλεγχο των κρατών και των θεσμικών φορέων του και γίνει κατάχρηση αυτής της τεχνολογίας, η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη με δυσμενείς επιπτώσεις.

Είτε το θέλουμε έιτε όχι, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει το μαχαίρι. Θα το μεταχειριστεί σωστά προς όφελος του ιδίου και των συνανθρώπων του ή θα το στρέψει εναντίον αυτού και της παγκόσμιας κοινωνίας με αποτέλεσμα τον αφανισμό της;

Διαβάστε επίσης: Μαθήματα Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών στην Ελληνική Γεωργία