Γνωστό για την ποιότητά του το ελληνικό ελαιόλαδο στην Αυστραλία

Γνωστό για την ποιότητά του το ελληνικό ελαιόλαδο στην Αυστραλία

Επιμέλεια: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Το εξαγόμενο από την Ελλάδα στην Αυστραλία ελαιόλαδο (χύδην ή σε τυποποιημένη μορφή), αποτελεί μία από τις κυριότερες εξαγωγές μας ειδών διατροφής.

Η ποιότητά του είναι γνωστή, όχι μόνο στους ομογενειακούς κύκλους, αλλά και στις υπόλοιπες πληθυσμιακές κοινότητες εθνικοτήτων (κυρίως Αραβικές), που δρούν και αναπτύσσονται στην Αυστραλία.

Το ελληνικό ελαιόλαδο απαντάται κυρίως σε μικρά καταστήματα εδωδίμων τροφίμων (DELI), τυποποιημένο (σε συσκευασία φιάλης του 1 λίτρου ή σε λευκοσιδηρά δοχεία των 4 λίτρων) εμφανίζεται όμως και σε μεγάλες αλυσίδες supermarkets, (π.χ. Coles, Woolworths, IGA) κυρίως όπου αναδεικνύεται το τοπικό ομογενειακό στοιχείο (γειτνίαση με προάστια που καταγράφεται ομογενειακή παρουσία).

Δυστυχώς ο μόνος τρόπος προβολής του ελληνικού ελαιολάδου, όπως και των άλλων προϊόντων διατροφής, γίνεται με την εθνική μας συμμετοχή στη Διεθνή Εκθεση Τροφίμων και Ποτών “Fine Food Australia”, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, εναλλάξ σε Σύδνεϋ και Μελβούρνη. Η διάδοση του ελληνικού ελαιολάδου στην Αυστραλία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν είχαν γίνει  προσπάθειες προώθησής του μέσω ισχυρών διαφημιστικών μηνυμάτων όπως έγινε και εξακολουθεί να γίνεται από τους ανταγωνιστές μας Ισπανούς και Ιταλούς.

Αναλογικά με την ομογένεια σχετικά λίγες ελληνικές επωνυμίες, σε σχέση με τις δυνατότητες παραγωγής μας, έχουν αναδειχθεί (Altis, Minerva, Messinia, Maniatiko, Minos, Terra Creta, Ilia).

Η Αυστραλιανή νομοθεσία δεν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επωνυμία του εισαγόμενου προϊόντος ή του παραγωγού αλλά στα βασικά θερμιδικά στοιχεία και στην επωνυμία του εισαγωγέα. Δεν γίνεται αναφορά στην οξύτητα (εξαίρεση αποτελούν τα εισαγόμενα Ελληνικά προϊόντα).

Επίσης, το brand name δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στις εδώ εισαγωγές (πολλοί εισαγωγείς εισάγουν το ελαιόλαδο χύδην ή συσκευασμένο αλλά με επωνυμία της αρεσκείας των και απλή αναγραφή του τόπου προέλευσης).