“Γύρος” ΕΠΙΠ ή “Ελληνικός Γύρος” ΠΓΕ;

“Γύρος” ΕΠΙΠ ή “Ελληνικός Γύρος” ΠΓΕ;

Σημαντικές διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η ενδοεπαγγελματική «κόντρα» φορέων του κρέατος για τον τρόπο «προστασίας» σε ευρωπαϊκό επίπεδο του γνωστού… γύρου! Μια κόντρα με… πολλούς γύρους, που μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει και καταναλωτικές συνήθειες στο ευρύ κοινό, καθώς το καθεστώς αναγνώρισης και προστασίας μπορεί, υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης των διαδικασιών, να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να αλλάξουν τον τρόπο διαφήμισης του δημοφιλούς προϊόντος. Και τις συνήθειες των καταναλωτών…

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ένσταση κατά του φακέλου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), που επιχειρεί την πιστοποίηση του γύρου ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ), πρόκειται να καταθέσει στο αμέσως επόμενο διάστημα η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ), στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας. “Είναι χρέος μας να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα που πάει να γίνει με τον γύρο” επισήμανε ο ίδιος.

Ο ΣΕΒΕΚ κατέθεσε στο τέλος του 2018 τον φάκελο για την πιστοποίηση του γύρου ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ) και η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Μαρτίου, ενώ πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “πριν την κατάθεση του φακέλου από τον ΣΕΒΕΚ δεν υπήρχε κανένας άλλο φάκελος και γενικότερα δεν είχε εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον”.

Από την πλευρά της η ΕΔΟΚ, όπως επισήμανε ο κ. Γίτσας, βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας του φακέλου, για την πιστοποίηση του ελληνικού γύρου ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). “Με την πρόταση αυτή τίθεται ως κυρίαρχο στοιχείο η προέλευση της πρώτης ύλης, εν προκειμένω του ελληνικού χοίρου” επισήμανε ο κ. Γίτσας και πρόσθεσε: “οι Έλληνες χοιροτρόφοι μπορούν να πετύχουν τουλάχιστον διπλασιασμό των μεγεθών τους σε ένα χρόνο, χωρίς να δημιουργηθούν παρενέργειες στην αγορά και με τη σωστή στήριξη”.

Το σήμα ΕΠΙΠ αφορά την πιστοποίηση του τρόπου παραγωγής ενός προϊόντος, δηλαδή τη μοναδική συνταγή του, ανεξάρτητα από την προέλευση της πρώτης ύλης, ενώ με το σήμα ΠΓΕ πιστοποιείται η γεωγραφική προέλευση του προϊόντος, δηλαδή του χοιρινού κρέατος.

Στο μεταξύ, από την πλευρά του ο ΣΕΒΕΚ υποστηρίζει ότι η πρόταση της ΕΔΟΚ για να πάρει ο γύρος την πιστοποίηση του προϊόντος Προστατευόμενης Γεωργικής Ενδειξης, δεν λαμβάνει υπόψιν τον μεγάλο όγκο των εισαγωγών τυποποιημένου γύρου και σημειώνει ότι με την κατοχύρωσή του ως ΕΠΙΠ προασπίζεται ο παραδοσιακός τρόπος κατασκευής του από τον αθέμιτο εισαγόμενο ανταγωνισμό.

“Είναι γεγονός ότι η ελληνική χοιροτροφία μπορεί να ικανοποιήσει μόνο το 35% των αναγκών της χώρας. Εάν ο γύρος κατοχυρωθεί ως ΠΓΕ, το πρόβλημα αυτό θα εξακολουθήσει να υφίσταται, ωστόσο η πρόταση της ΕΔΟΚ υποχρεώνει τη χρήση μόνο ελληνικής πρώτης ύλης, ώστε να λάβει το προϊόν την πιστοποίηση και αποτελεί παράλληλα μοχλό ανάπτυξης της χοιροτροφίας, η οποία πρέπει να αναστηθεί” επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της ΕΔΟΚ, καθηγητής Ανδρέας Γεωργούδης. Πρόσθεσε ότι η ελληνική χοιροτροφία συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι αυτάρκης σε χοιρινό κρέας μόνο σε ποσοστό 25%, όταν το 2004 η εγχώρια παραγωγή κάλυπτε το 46,5% .

Στο χέρι του “καταναλωτή” εάν θα προτιμήσει “γύρο” ΕΠΙΠ ή “ελληνικό γύρο” ΠΓΕ

“Το θέμα είναι ο ίδιος ο καταναλωτής να ενημερωθεί επαρκώς για τα δύο σήματα, ΕΠΙΠ και ΠΓΕ, και το τι ακριβώς σημαίνουν, όταν τελικά κατοχυρωθούν και αναγνωριστούν. Μάλιστα, το ίδιο το υπουργείο θα κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να μην υπάρξει παραπλάνηση” επισήμαναν οι ίδιες πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μεταξύ άλλων, διευκρινίστηκε από τις ίδιες πηγές ότι ο φάκελος που έχει κατατεθεί από τον ΣΕΒΕΚ και βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαβούλευση «αφορά το ΕΠΙΠ “Γύρος”, όχι την ονομασία “Ελληνικός Γύρος”. Και θα πιστοποιεί ότι το προϊόν με την ετικέτα “Γύρος” παράγεται με βάση συγκεκριμένη συνταγή, δεν θα πιστοποιεί την προέλευση κρέατος». Στον αντίποδα, «η πρόθεση της ΕΔΟΚ, να καταθέσει φάκελο για την αναγνώριση της ΠΓΕ “Ελληνικός Γύρος”, μπορεί να περιλαμβάνει την προέλευση του κρέατος (π.χ. ελληνική) ως υποχρεωτική προϋπόθεση».

Πηγή: ΣΚΑΪ