Ρωσία: Η 7η σημαντικότερη αγορά οίνου διεθνώς – Τα ελληνικά εισαγόμενα κρασιά

Ρωσία: Η 7η σημαντικότερη αγορά οίνου διεθνώς – Τα ελληνικά εισαγόμενα κρασιά

Σύμφωνα με έκθεση του γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, η Ρωσία είναι η 7η σημαντικότερη αγορά οίνου διεθνώς (πίσω από Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γαλλία, Κίνα και Καναδά) και η πιο ανεπτυγμένη αγορά οίνου μεταξύ των χωρών BRICS ( τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Νότια Αφρική).

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου, το 2016 υπήρχαν στη χώρα 630.000 στρέμματα αμπελώνων, η παραγωγή των οποίων προορίζεται για την παραγωγή κρασιού, επιτραπέζιων σταφυλιών ή σταφίδας.  Στόχος του Υπουργείου Γεωργίας είναι ο διπλασιασμός αυτών των εκτάσεων εντός της επόμενης πενταετίας.

Τιμή κρασιού: Τι επιλέγουν οι καταναλωτές

Η ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση στη Ρωσία είναι της τάξης των 10 λίτρων και κινείται σταθερά ανοδικά.

Για το 70% των καταναλωτών, η προτιμώμενη τιμή αγοράς μιας φιάλης κρασιού δεν ξεπερνά τα 200 Ρούβλια (€ 3). Στα μπουκάλια κρασιού που στοιχίζουν από 200-500 Ρούβλια (€ 3 έως € 7,4) αντιστοιχεί μερίδιο αγοράς της τάξης του 25%, ενώ στα κρασιά αξίας άνω των 500 Ρουβλίων / φιάλη αντιστοιχεί μερίδιο αγοράς 5%. Ο συντελεστής ΦΠΑ είναι 18%.

Εισαγωγές

Σημαντικότεροι προμηθευτές της ρωσικής αγοράς είναι η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Γεωργία, η Αμπχαζία (που αναγνωρίζεται από τη Ρωσία ως ανεξάρτητη), η Χιλή, η Νότια Αφρική, η Πορτογαλία, η Αργεντινή, η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γερμανία. Η αξία των εισαγωγών οίνου έφτασε τα $ 729 εκ. το 2016, από $ 692 εκ. το 2015.

Το 45% του κρασιού που εισάγεται είναι εμφιαλωμένο, το 48% μη εμφιαλωμένο (και >2L) και το 7% αφρώδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει εισαχθεί νομοθεσία τον Ιουνιο του 2017 με αναδρομική ισχύ από 01.01.2017 σχετικά με την επιβολή πρόσθετου δασμου για τα κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ που εισάγονται στη Ρωσία. Η ευρωπαϊκή επιτροπή αντέδρασε στη εν λογω νομοθετική πρωτοβουλία υποστηρίζοντας ότι αντίκειται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ρωσία έναντι του ΠΟΕ και αναμένονται εξελίξεις επί του θέματος.

Ελληνικά κρασιά στη Ρωσία

Το 2016 οι ελληνικές εισαγωγές κρασιού στη Ρωσία ανήλθαν στα 862.384 $, με μερίδιο αγοράς μόλις 0,12%.

Στην αγορά κυκλοφορούν ορισμένα ελληνικά κρασιά ανώτερης ποιότητας και υψηλότερης τιμής (ενδεικτικά αναφέρονται προϊόντα των επιχειρήσεων «Τσάνταλη», «Κτήμα Άλφα», «Cavino», «Διόνυσος», «Αμπελώνας Μυκόνου», «Nico Lazaridi», «Mediterra Winery», «Μπουτάρη»). Παρ’ όλα αυτά, όπως και σε άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, η έννοια «ελληνικό κρασί» είναι ατυχώς συνδεδεμένη με προϊόντα του τύπου «ημίγλυκος». Τα τελευταία θεωρούνται – και είναι – οικονομικά προσιτά, με τιμή κοντά στα 500 Ρούβλια/φιάλη, αλλά υστερούν όσον αφορά την ποιότητα, ακόμη και συγκρινόμενα με κρασιά διαφορετικής προέλευσης που πωλούνται στην ίδια κατηγορία τιμής.

Ειδικές διαδικασίες εισαγωγής οίνου

Η εισαγωγή οίνων στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι μία σχετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, την οποία αναλαμβάνει κυρίως ο εισαγωγέας.

Τα εξειδικευμένα έντυπα που απαιτούνται είναι :

  • Άδεια εισαγωγής αλκοολούχων ποτών, την οποία πρέπει να διαθέτει ο εισαγωγέας.
  • Πιστοποιητικό συμμόρφωσης προς τους κανόνες και τους τεχνικούς κανονισμούς της Ευρασιατικής Τελωνειακής Ενωσης.
  • Ενημέρωση των τελωνειακών αρχών περί εισαγωγής προϊόντων που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη. Ετοιμάζεται από τον εισαγωγέα.
  • Βεβαίωση περί του αλκοολικού βαθμού του προϊόντος. Προϊόντα τα οποία περιέχουν άνω του 0,5% vol. αιθυλική αλκοόλη εισάγονται από εξειδικευμένες τελωνειακές αρχές. Προϊόντα με αιθυλική αλκοόλη άνω του 9% vol. φέρουν υποχρεωτικά δασμολογική σήμανση επί της φιάλης.

Ο δασμός που επιβάλλεται στους οίνους στη Ρωσία ανέρχεται σε 12,5%. Ο ΦΠΑ για οίνους στη Ρωσία ανέρχεται σε 18%.