Η αγορά φρούτων στο Ηνωμένο Βασίλειο-Όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν βιολογικά

Η αγορά φρούτων στο Ηνωμένο Βασίλειο-Όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν βιολογικά

Ανοδικά κινήθηκε και το 2016 η αγορά φρούτων στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με έκθεση του γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

Η αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για υγιεινή διατροφή και η θετική δημοσιότητα σχετικά με τα οφέλη των φρούτων στην υγεία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην καλή επίδοση της αγοράς φρούτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μεγάλος ηγέτης στις λιανικές πωλήσεις είναι τα σούπερ μάρκετ χάρη στη μεγάλη ποικιλία προϊόντων και την προσφορά μεγάλου εύρους βιολογικών προϊόντων. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι τα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να αποφευχθεί η σπατάλη τροφίμων, άρχισαν να προσφέρουν «κατώτερης εμφάνισης» φρούτα και λαχανικά σε χαμηλότερες τιμές, με θετικό αντίκτυπο στις πωλήσεις φρούτων.

Δυναμική η αγορά βιολογικών φρούτων

Με την εντεινόμενη καταναλωτική τάση για υγιεινή διατροφή, όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν βιολογικά φρέσκα τρόφιμα πέρα από τα τυποποιημένα προϊόντα και τα φρούτα είναι μία από τις κατηγορίες που επωφελήθηκαν σημαντικά. Σε σύγκριση με άλλα είδη φρέσκων τροφίμων, η διαθεσιμότητα βιολογικών φρούτων στους εμπόρους λιανικής πώλησης είναι υψηλότερη και οι τιμές είναι προσιτές, γεγονός που στήριξε την αύξηση της δημοτικότητας των προϊόντων αυτών. To 2016, τα βιολογικά φρούτα απέσπασαν μερίδιο περίπου 14% επί του συνολικού όγκου πωλήσεων.

Ελληνικές εξαγωγές φρούτων

Όσον αφορά στις ελληνικές εξαγωγές νωπών, μη επεξεργασμένων, φρούτων προς το Ηνωμένο Βασίλειο, το 2016 ανήλθαν σε 26 εκατ. λίρες.

Κυριότερα εξαγώγιμα φρούτα στη βρετανική αγορά είναι τα σταφύλια, τα ακτινίδια και τα κεράσια. Τα νωπά επιτραπέζια σταφύλια αντιπροσωπεύουν το 82% επί του συνόλου των εξαγωγών ελληνικών νωπών φρούτων στο ΗΒ.

Οι προοπτικές

Τα φρούτα αναμένεται να παρουσιάσουν κατά την επόμενη 5ετία οριακά θετικό ρυθμό ανάπτυξης, λόγω της αυξημένης ευαισθητοποίησης των καταναλωτών στα θέματα υγιεινής διατροφής. Ως αποτέλεσμα αυτών των τάσεων, η ζήτηση των καταναλωτών αναμένεται να αυξηθεί, με τις πωλήσεις φρούτων να φθάνουν τα 2,7 εκατομμύρια τόνους μέχρι τα τέλη του 2021.

Τα φίγγια και τα μύρτιλα αναμένεται να παραμείνουν η πιο δυναμική κατηγορία. Με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής και την επακόλουθη πτώση τιμών, δεν θα θεωρούνται πλέον ως είδη πολυτελείας και θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε δημοτικότητα.

Οι επιπτώσεις του Brexit

Η αγορά φρούτων, τέλος, αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά από το Brexit. Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά αναμένεται να οδηγήσει σε αλλαγές στο εμπόριο φρούτων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Η αύξηση των τιμών εισαγωγής είναι πιθανό να οδηγήσει σε υψηλότερες λιανικές τιμές που ενδεχομένως, με τη σειρά τους, να επηρεάσουν την κατανάλωση ορισμένων κατηγόριων εισαγομένων από την ΕΕ φρούτων, από τις οποίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η βρετανική αγορά.