τυρι

Η αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ισπανία – Φέτα: Από Ελλάδα Ισπανία…μέσω Γερμανίας!

Στην Ευρώπη, η Ισπανία είναι η 7η χώρα παραγωγός αγελαδινού γάλακτος, βρίσκεται στην 1η θέση στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος (17%) και στην παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος καταλαμβάνει τη 2η θέση.

Στην αλυσίδα παραγωγής και μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων απασχολούνται περίπου 80.000 άτομα και η παραγωγή ξεπερνά σε αξία τα 11,8 εκατ. € ετησίως.

Η παραγωγή γαλακτοκομικών στην Ισπανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά το χοιρινό κρέας.

Οι περισσότερς γαλακτοκομικές βιομηχανίες βρίσκονται στη Καστίλη και Λεόν (158 εταιρείες), στην Ανδαλουσία (155), στη Καστίλλη-Λα Μάντσα (151) και την Καταλονία (148). Αυτές οι 4 κοινότητες αποτελούν το 39,3 % των συνολικών γαλακτοκομικών εταιρειών στην Ισπανία.

Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη η  τάση στην Ισπανία είναι η αύξηση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος με παράλληλη μείωση των κτηνοτρόφων, λόγω και των βελτιωμένων τεχνολογικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται στην γαλακτοκομία. Τον Δεκέμβριο του 2017 καταγράφηκαν 14.517 βοσκοτόπια, 5,5 % λιγότερα από το 2016 και 851 κτηνοτρόφοι εξαφανίστηκαν.

Ο τομέας των παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων τυριών στην Ισπανία χαρακτηρίζονταν, παραδοσιακά, από την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων εταιρειών. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση μεταβλήθηκε ριζικά, με το σχηματισμό μεγάλων ομίλων με υψηλή παραγωγική δυναμικότητα και εξαγωγική προοπτική, καθώς και με την είσοδο στην ισπανική αγορά θυγατρικών πολυεθνικών εταιρειών και μικρότερων σε μέγεθος ιταλικών και γαλλικών επιχειρήσεων του κλάδου.

Εμπόριο γαλακτοκομικών προϊόντων Ελλάδας – Ισπανίας

Το εμπορικό ισοζύγιο γαλακτοκομικών προϊόντων με την Ισπανία ήταν παραδοσιακά ελλειμματικό για τη χώρα μας μέχρι και το 2015. Τα δυο τελευταία χρόνια 2016/2017 οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατά πολύ και το έλλειμμα έχει αντιστραφεί σε βάρος της ισπανικής πλευράς.

Η καθοδική τάση των εισαγωγών ξεκίνησε το 2012 και διατηρήθηκε μεταξύ 2013 και 2014, έτη κατά τα οποία εισήχθη λιγότερο φρέσκο γάλα (-1,3%), λιγότερο τυρί (-0,6%) και λιγότερα γιαούρτια (-7,8%).

Ο παρακάτω πίνακας αναφέρεται αριθμητικά στην ποσότητα παραγωγής εισαγωγών και εξαγωγών σε κιλά από το 2012 έως και το 2017.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την αξία των εισαγωγών και εξαγωγών τα έτη 2016 και 2017.

Εκτός της ελληνικής φέτας, η οποία είναι και η πιο διαδεδομένη, γίνεται και εισαγωγή άλλων ελληνικών τυριών  όπως γραβιέρα, κεφαλοτύρι, μανούρι, κασέρι, κυπριακό χαλούμο ενώ το ελληνικό γιαούρτι έχει μια αξιόλογη παρουσία στην ισπανική αγορά.

Φέτα: Από Ελλάδα Ισπανία…μέσω Γερμανίας!

Σε έρευνα που πραγματοποίησε το γραφείο Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη διαπιστώθηκε ότι η Γερμανία, η οποία αποτελεί την πρώτη χώρα εισαγωγής ελληνικών τυριών και συγκεκριμένα, φέτας, προβαίνει σε μεταπώληση ποσοστήτων αυτής.

Έτσι, η ελληνική φέτα, παρά το γεγονός ότι υπόκειται στον ευρωπαϊκό κανονισμό περί ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) από το 2002, βρίσκεται σταθερά από το 2011 στη δεύτεη θέση στον κατάλογο των εισαγωγών του προϊόντος στην Ισπανία μετά την Γερμανία.