Σύμφωνα με σχετική έρευνα του αγροτικού περιοδικού της Πορτογαλικής Εταιρείας Αγροτικών Επιστημών, Revista Agrária, η συντριπτική...

Η αγορά μελιού στην Πορτογαλία – Καμία εισαγωγή από Ελλάδα

H εγχώρια κατανάλωση μελιού στην Πορτογαλία καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από την τοπική παραγωγή. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του αγροτικού περιοδικού της Πορτογαλικής Εταιρείας Αγροτικών Επιστημών, Revista Agrária, η συντριπτική πλειοψηφία προτιμά το μέλι πορτογαλικής παραγωγής επειδή το θεωρεί περισσότερο γευστικό και ποιοτικό.

Το 94% των ερωτηθέντων καταναλώνει μέλι, ενώ το 17% αυτών το καταναλώνει ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Το 60% των καταναλωτών δεν καταναλώνουν το μέλι μόνο του, αλλά συνοδεύοντας άλλα τρόφιμα. Το 51,7% των καταναλωτών αγοράζουν μέλι απευθείας από τον παραγωγό. Η μέση ετήσια κατανάλωση μελιού το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας ανήλθε σε 0,9 κιλά/κατά κεφαλήν ή 9000 τόνους, αυξημένη σημαντικά σε σχέση με το 2011 (0,6κιλά/κάτοικο).

Το 2012 η παραγωγή μελιού στην Πορτογαλία ανήλθε σε 6.851 τόνους, συρρικνωμένη κατά 12% σε σχέση με το 2011. Για το λόγο αυτόν την ίδια περίοδο οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,65%, σε 4,9εκ. ευρώ. Σχεδόν το σύνολο των εισαγωγών μελιού (98%), προέρχεται από χώρες της Ε.Ε., Ισπανία, Γερμανία και Βέλγιο και ακολουθεί η Αργεντινή, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία. Ο βασικός προμηθευτής σε ποσοστό 69% είναι η Ισπανία, που είναι και ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Πορτογαλίας. Τα τελευταία χρόνια δεν καταγράφονται καθόλου εισαγωγές μελιού από την Ελλάδα, ωστόσο κατά καιρούς κυκλοφορούν στην αγορά μέσω πορτογαλικής εταιρείας που εισάγει ελληνικά προϊόντα μεμονωμένες ποσότητες, που προφανώς εισέρχονται μέσω άλλων κοινοτικών χωρών.

Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται, σύμφωνα με τον Πορτογαλικό Σύνδεσμο Μελισσοκόμων, σε 2,45 ευρώ/κιλό, ενώ στα σούπερ μάρκετ το εύρος των τιμών κυμαίνεται από 5 ευρώ έως 32 ευρώ/κιλό, αναλόγως της ποιότητας και της συσκευασίας του προϊόντος.