Η ανθοφορία των κερασιών, ένα σημαντικό γεγονός για την Ιαπωνία

Η ανθοφορία των κερασιών, ένα σημαντικό γεγονός για την Ιαπωνία


Την ανθοφορία των κερασιών, η οποία στην Ιαπωνία σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης, ξεκίνησαν να γιορτάζουν στην εξοχή και στα πάρκα οι κάτοικοι της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Χάρη στις ήπιες θερμοκρασίες που επικράτησαν στο τέλος Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου, οι κερασιές στο Τόκιο ξεκίνησαν να ανθίζουν εννέα ημέρες νωρίτερα από ό,τι συνήθως, με την άφιξη της άνοιξης στην πρωτεύουσα της χώρας να αποτελεί την πρώτη είδηση στα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ερχομός της άνοιξης αναμένεται να γιορταστεί τις επόμενες ημέρες από ντόπιους και τουρίστες στα πάρκα των πόλεων, παρά την όποια ανησυχία έχουν προκαλέσει ειδικοί, κατά τους οποίους οι κερασιές απειλούνται πλέον από ένα κολεόπτερο που προέρχεται από γειτονικές χώρες.

6 μέρη για να δείτε τις ανθισμένες κερασιές στην Ιαπωνία

Η ανθοφορία των κερασιών θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τους Ιάπωνες, με τη μετεωρολογική υπηρεσία να ενημερώνει τους πολίτες για την κίνηση του «μετώπου της ανθοφορίας» και τις εφημερίδες να ανακοινώνουν την εξελικτική πορεία από το άνθισμα του πρώτου μπουμπουκιού ως την πλήρη ανθοφορία των δέντρων, σύμφωνα με την πρεσβεία της Ιαπωνίας.

Στην αρχαιότητα, οι αριστοκράτες έγραφαν ποίηση και τραγουδούσαν κάτω από τα ανθισμένα δέντρα, τα οποία αποτελούν κύριο θέμα πολλών λογοτεχνημάτων, χορών και έργων τέχνης.

Η έναρξη της άνοιξης συμπίπτει και με την αρχή της σχολικής χρονιάς στην Ιαπωνία.

Οι ειδικοί ζητούν μέτρα για ένα κολεόπτερο που απειλεί τα δένδρα 

Ωστόσο, οι κερασιές, τα εμβληματικά αυτά καρποφόρα δέντρα του αρχιπελάγους, απειλούνται πλέον από ένα κολεόπτερο που κατέφθασε από το εξωτερικό, προειδοποιούν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, σε λίγα χρόνια το φαινόμενο θα έχει τελειώσει.

Ο εισβολέας ονομάζεται «aromia bungii» και προέρχεται από την Κίνα, την Ταϊβάν, την κορεατική χερσόνησο και το βόρειο Βιετνάμ. Ζει στις κερασιές και στις δαμασκηνιές και απογυμνώνει τον φλοιό τους για να απορροφήσει νερό.

Το εν λόγω κολεόπτερο εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2012 στην Τόκαϊ της κεντρικής Ιαπωνίας και πλησιάζει στο Τόκιο, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος που επίσημα το κατέταξε στη λίστα των ξένων ειδών εισβολέων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το aromia bungii εισήλθε στην Ιαπωνία με την εισαγωγή ξύλινων υλικών.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ – ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ