Η αύξηση του πληθυσμού της Γης τα τελευταία 2.000 χρόνια – Από τα 170 εκατ. στα 7,3 δισ.!

Η αύξηση του πληθυσμού της Γης τα τελευταία 2.000 χρόνια – Από τα 170 εκατ. στα 7,3 δισ.!

ΒΙΝΤΕΟ

Αν επιθυμείτε να δείτε (ή απλώς αδυνατείτε να συλλάβετε) το μέγεθος της αύξησης του πληθυσμού της Γης κατά τα τελευταία 2.000 χρόνια, ένα ολιγόλεπτο διαδραστικό βίντεο θα σας βοηθήσει να γίνετε μάρτυρες των κοσμογονικών αλλαγών που έλαβαν χώρα στον πλανήτη μας ειδικά κατά τους τελευταίους 7-8 αιώνες.

Το infographic ξεκινάει από μια εποχή, 2.000 χρόνια πίσω, που ο πληθυσμός του πλανήτη μας ήταν μόλις 170 εκατομμύρια άνθρωποι, με την κάθε κίτρινη κουκκίδα στον χάρτη να αντιπροσωπεύει ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Ο «Μαύρος Θάνατος»

Ο πληθυσμός στον πλανήτη αυξήθηκε μέσα στους επόμενους αιώνες, με την πλειοψηφία των ανθρώπων να ζούνε μέχρι το 1.000 μ.Χ. κυρίως στην Ινδία και την Κίνα. Κατόπιν βλέπουμε πως από εκεί που στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι κίτρινες κουκίδες, ξαφνικά γύρω στον 13ο και 14ο αιώνα, ο πληθυσμός ξαφνικά μειώνεται απότομα: είναι η εποχή που έχει ενσκήψει στην Γηραιά Ήπειρο η επιδημία του «Μαύρου Θανάτου», δηλαδή της πανώλης.

Έτσι, από εκεί που ο πληθυσμός της Ευρώπης είχε τετραπλασιαστεί από το 900 ως το 1300, περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι, το ένα τρίτο του τότε ευρωπαϊκού πληθυσμού, έπεσαν θύματα της καταστροφικής πανδημίας –κι άλλα 75 εκατ. στον υπόλοιπο κόσμο.

H έκρηξη

Κατόπιν, κι από τότε που η ανθρωπότητα βγαίνει από τον Μεσαίωνα, με την άνοδο της σύγχρονης Ιατρικής και συνεπικουρούμενης της Βιομηχανικής Επανάστασης, πραγματοποιείται μια πραγματική πληθυσμιακή έκρηξη, καταλήγοντας στο σήμερα των 7.3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.

Τέλος, ο χάρτης κάνει και μια πρόβλεψη για το μέλλον: στον πλανήτη μας θα ζουν 9.6 δις. άνθρωποι ως το 2050 και πάνω από 10 δις. ως το 2100.

Μπορείτε κι εσείς να περιδιαβείτε στον διαδραστικό χάρτη και να βρείτε εξειδικευμένες πληροφορίες για την κάθε εποχή ή τον κάθε αιώνα ξεχωριστά εδώ.