Η έρημος Ατακάμα άνθισε ξανά!

Η έρημος Ατακάμα άνθισε ξανά!

Η έρημος Ατακάμα βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Χιλής. Εχει έκταση 1000 χλμ και αποτελεί το πιο άνυδρο σημείο της Γης. Υπάρχουν περίοδοι πολλών ετών που δεν πέφτει σταγόνα βροχή στην Ατακάμα και όταν κάποτε πέφτει είναι ελάχιστη.

Κατά μέσο όρο η Ατακάμα δέχεται περίπου 15 χιλιοστά βροχής ετησίως. Για αυτό και η περιοχή είναι ιδανική για αστρονομικές παρατηρήσεις καθώς ο ουρανός είναι πάντοτε απόλυτα καθαρός. Ετσι στην Ατακάμα έχουν τοποθετηθεί πολύ ισχυρά τηλεσκόπια από τα οποία σχεδόν καθημερινά προκύπτει και μια νέα ανακάλυψη για το Σύμπαν.

Όμως στο υπέδαφος της ερήμου υπάρχουν σπόροι φυτών και πολλών αγριολούλουδων. Το γνωστό ατμοσφαιρικό φαινόμενο Ελ Νίνο ανάμεσα στα άλλα… ενυδατώνει και την Ατακάμα με αποτέλεσμα περίπου κάθε 6 έτη να κάνουν την εμφάνιση τους κάποια στιγμή για λίγο φυτά και λουλούδια.

Ορισμένες περιοχές της Ατακάμα ανθίζουν κυριολεκτικά μετατρέποντας την έρημο σε ένα εντυπωσιακό πολύχρωμο λιβάδι.

Το φαινόμενο έχει λάβει την ονομασία «Ανθισμένη Ερημος» και είχε συμβεί το 2015. Ετσι οι επιστήμονες ανέμεναν την επιστροφή των λουλουδιών μετά το 2020. Όμως εντελώς απρόσμενα η Ατακάμα άνθισε ξανά και μεταμορφώθηκε σε ένα επίγειο ουράνιο τόξο αφού υπολογίζεται ότι στην έρημο ανθίζουν περίπου 200 είδη φυτών και αγριολούλουδων πολλών και έντονων χρωμάτων.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ