Η παραγωγή μελιού στην Ισπανία – Εταιρείες εισαγωγής

Η παραγωγή μελιού στην Ισπανία – Εταιρείες εισαγωγής

Το μέλι στην Ισπανία θεωρείται εκ των σημαντικών διατροφικών προϊόντων. Παράγεται σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, από νέκταρ λουλουδιών, σε δύο βασικές μορφές για κατανάλωση, κρυστάλλινη και υγρή. Η αξία της ισπανικής παραγωγής μελιού υπολογίζεται στο 0,2 % της συνολικής γεωργικής παραγωγής.

Στις αρχές του 2013 ο αριθμός Ισπανών μελισσοκόμων ανήρχετο σε 24.866, εκ των οποίων το ¼ ήταν επαγγελματίες και οι υπόλοιποι ερασιτέχνες. Ο μέσος όρος κυψελών που διαθέτει  ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος είναι περίπου 370, ενώ για τους ερασιτέχνες είναι περίπου 25.

Οι περιοχές που έχουν τις περισσότερες κυψέλες είναι οι περιοχές της Εστρεμαδούρας,  Καστίλης Λεόν, και Βαλένθιας. Το 2012, το σύνολο των κυψελών ανήρχετο σε 2.530.000, σημειώνοντας αύξηση, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, πάνω από 100.000 μονάδες.

Οι Ισπανοί μελισσοκόμοι, το 2012, αντιπροσώπευαν το 4 % του συνόλου της ΕΕ (η αύξηση του μεριδίου οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στους επαγγελματίες μελισσοκόμους). Επίσης, ο αριθμός των κυψελών στην Ισπανία αντιπροσώπευε το 17 % της ΕΕ, το 2012. Οι περισσότερες από τις ισπανικές κυψέλες είναι στατικές, δεν μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο, προς αναζήτηση καλύτερης ανθοφορίας.

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των μεταφερόμενων κυψελών αυξάνεται τα τελευταία έτη, η δε παραγωγή  μιας “σταθερής” κυψέλης είναι το ήμισυ της μετακινούμενης, εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από την ανθοφορία της περιοχής  όπου είναι εγκατεστημένη.

Η παραγωγή κεριού ανέρχεται περίπου στα  0,8 κιλά / κυψέλη και η γύρη στα 0,5 κιλά / κυψέλη.

Η παραγωγή μελιού και κεριού στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας,  κατά την τελευταία τετραετία, εξελίχθηκε ως ακολούθως (σε χιλ. τόνους):

                2009                  2010                  2011                   2012

Μέλι             32,3               34,5                      34,6                     33,0

Κερί               1,5                1,6                      1,5                        1,0

Η παγκόσμια  παραγωγή μελιού  και η παραγωγή μελιού στην ΕΕ, σε σύγκριση με την ισπανική έχει ως εξής (σε χιλ. τόνους):

                               2010                      2011                      2012

Παγκόσμια                  1.555                     1.636                     1.543

ΕΕ                                203                        217                        205

Ισπανία                           34,5                     34,6                        33

Στην Ισπανία,  η ζήτηση για το μέλι αυξάνεται σημαντικά , όπως και για τη γύρη που συλλέγεται στην ίδια κυψέλη. Το μέλι εκτιμάται λόγω και των θεραπευτικών ιδιοτήτων του.

Το 2012, η συνολική παραγωγή μελιού στην Ισπανία ανήλθε σε 33.000 τόνους, χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος, που είχε φθάσεις στους  34.620 τόνους. Από την πλευρά της, η παραγωγή κεριού ανήλθε στους 1.000 τον. , επίσης χαμηλότερη από εκείνη του 2011 (1.500 τον.).

Ισπανικές εταιρείες εισαγωγής μελιού

MIEL FERRANDIZ SA

BARRIO DEL MOLINO

Bº Molino, 13

03179 FORMENTERA DEL SEGURA  –  ALICANTE

Tel: 966 792 300 – Fax: 966 792 047

info@mielferrandiz.com

NUTREXPA SA

Lepant, 410 – 414

08025 BARCELONA  –  BARCELONA

Tel: 932 900 340 – Fax: 932 900 342

www.nutrexpa.es  |  info@nutrexpa.es

T 500 PURATOS, SA

Ctra. Sils-Vidreres, KM 13,5

17410 SILS  –  GIRONA

Tel: 972 851 900

Fax: 972 875 163

www.puratos.es  |  t500@puratos.es

OFISTRADE SA

Buenos Aires, 38-40

BARCELONA 08036

Tel: 934 306 870

Fax: 934 109 613

www.ofistrade.com  |  info@ofistrade.com

TIERRA Y ORO SA

Puerto de los Leones, 1

28220 MAJADAHONDA  –  MADRID

Tel: 916 395 905

www.lunademiel.com  |  info@lunademiel.com

HISPAMIEL SA

Rda. Narcís Monturiol i Estarriol (Parq. Tec.), 4

46980 PATERNA  –  VALENCIA

Tel: 963 918 667

Fax: 963 919 206

www.hispamiel.com  |  hispamiel@hispamiel.com

FEYCE SL

Avenida Peña de Francia, 48

37187 ALDEATEJADA (SALAMANCA)

www.feyce.com

joney@feyce.es

GRUPO LECHE PASCUAL SA

Polígono Industrial Allende Duero

Avda. Portugal s/n, Parcela 75

09400 Aranda de Duero, BURGOS

Telf: 947 50 13 85 – 947 50 76 55 – Fax: 947 50 30 22

Email: burgos@lechepascual.com

Alifoods, S.A.
Calle de las Artes Gráficas, nº 5
03008-Alicante
Alicante
Tel. (+34) 965103333 – Fax (+34) 965103715
comercial@alifoods.com

Mieles Llovell sl
Avd ribera alta 65
46293 Alcantara del Jucar
Valencia España

tlf: (+34)-962976494 – fax: (+34)-962976101
email: comercial@mielesllovell.com

VELDIS, S.A.

Puerto de Navacerrada, 59 Pol. Ind. Las Nieves

MOSTOLES – MADRID 28935

+34 91 6658270  (t)

+34 91 6657961  (f)

http://www.veldis.com/

JUMEL ALIMENTARIA, S.A.

Sotaya, 2

ALQUERIA DE LA CONDESA -VALENCIA 46715

+34 96 2893399  (t)

+34 96 2893447  (f)

http://www.jumel.com/en/

Goya Madrid, España
Avenida Constitución, 115
Polígono Industrial Monte Boyal
45950 Casarrubios Del Monte – Toledo,

Tel: 0034 902884842
Fax: 0034 91 8188003

http://www.goya.com/

Frutapac S.A.,

Muntaner, 374, 5ª

08006 Barcelona

Tel. (+34) 93 240 56 30

Fax (+34) 93 209 14 12

frutapac@frutapac.com

http://www.frutapac.com/es

ABELLAN BIOFOODS  

CRUCE DE EL RAAL

30139 EL RAAL

MURCIA

www.abellanbiofoods.com

CASTELLÓN PREMIUM GASTRONOMY, A.I.E. 

AV. DE ESPAÑA, 119

12400 SEGORBE – CASTELLÓN

www.10pleasures.com

COLO FRUITS, S.L.

Longitudinal 9 – Parcela 105 Mercabarna

BARCELONA 08040

+34 93 2620607  (t)

+34 93 2620932  (f)

http://www.colofruit.com/

COMERCIAL CBG, S.A.

P.I. Mas d’en Bosch, pc. 4

RIPOLL- GIRONA 17500

+34 972 703370  (t)  –  +34 972 703000  (f)

www.cbg.es

Διαβάστε επίσης:

Μαθήματα Μελισσοκομίας στην Ελληνική Γεωργία

Ελληνική μελισσοκομία: Κατάσταση και προοπτικές