Ιαπωνία: Αύξηση κατά 25% των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου

Ιαπωνία: Αύξηση κατά 25% των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου

Οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου στην Ιαπωνία κατά το α’ εξάμηνο 2015 διατήρησαν την τάση αύξησης την οποία σημειώνουν τα τελευταία χρόνια ακολουθώντας την γενικότερη άνοδο της ιαπωνικής αγοράς.

Σχεδόν το σύνολο της κατανάλωσης ελαιολάδου στην Ιαπωνία είναι εισαγόμενο με μηδενικό εισαγωγικό δασμό.

Το ύψος των ελληνικών εξαγωγών παρθένου ελαιολάδου, κατά το α’ εξάμηνο 2015, ανήλθε σε 2,08€ εκ. έναντι 1,66€ εκ. το α’ εξάμηνο 2014. To ποσοστό αύξησης ως προς την αξία ήταν της τάξης του 25%.

Ηγετική θέση στην ιαπωνική αγορά κατέχει το ιταλικό ελαιόλαδο με μερίδιο αγοράς 51,3% ακολουθούμενο από το ισπανικό με 42,7% και το τουρκικό με 2,2%. Η Ελλάδα με 1,9% βρίσκεται στην 4η θέση.

Μεταξύ 2014-2015 το ιταλικό μερίδιο αγοράς παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό, από 51,1% σε 51,3%. Η Τουρκία είχε μείωση αξίας εξαγωγών κατά 55,6%, γεγονός που οδήγησε σε μείωση του μεριδίου της από 6,2% σε 2,2%, ποσοστό που φαίνεται ότι κέρδισε το ισπανικό ελαιόλαδο το μερίδιο του οποίου αυξήθηκε από 38,4% σε 42,7%.

Από τις χώρες που έπονται της δικής μας, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση ως προς την αξία που είχε η Χιλή (+79%), οι ΗΠΑ (+140%) ενώ οι γαλλικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 26% και οι τυνησιακές κατά 28%. Μεγάλη πτώση παρουσίασαν, επίσης, οι εξαγωγές της Αργεντινής κατά 87%, ενώ της Αυστραλίας κυριολεκτικά μηδενίσθηκαν.

Έχοντας ως δεδομένα:

α) την δυναμική της ιαπωνικής αγοράς που συνεχίζει να ευνοεί την καθιέρωση του ελαιολάδου στην ιαπωνική διατροφή,

β) τα προβλήματα παραγωγής Ιταλίας και Ισπανίας, και

γ) την εκστρατεία προώθησης του ελαιολάδου που εγκαινίασε στην Ιαπωνία το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς (IOC) τον περασμένο Ιούλιο και θα διαρκέσει έως το τέλος 2016,

φαίνεται ότι θα συνεχισθεί η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου.

Διαβάστε επίσης:

Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στην ιαπωνική αγορά

Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου στην Ιαπωνία με μηδενική προβολή!

Ιαπωνία: Αδύνατη η εξαγωγή ελληνικών νωπών φρούτων και λαχανικών