Ιαπωνία: Οι 18 συνεχόμενες ημέρες βροχής αύξησαν τις τιμές στα λαχανικά

Ιαπωνία: Οι 18 συνεχόμενες ημέρες βροχής αύξησαν τις τιμές στα λαχανικά

Το Τόκιο συμπλήρωσε 18 συνεχόμενων ημερών βροχόπτωσης, τη μεγαλύτερη συνεχή περίοδο βροχής τον Αύγουστο εδώ και 40 χρόνια, και δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί συνολικά.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η βροχή αναμένεται να συνεχίσει για άλλη μία εβδομάδα. Η έλλειψη ηλιοφάνειας έχει εν τω μεταξύ προκαλέσει αύξηση των τιμών των λαχανικών.

Οι μέσες ημερήσιες ώρες ηλιοφάνειας στο κέντρο του Τόκιο αυτόν τον Αύγουστο είναι περίπου δύο ώρες, ενώ η μέση θερμοκρασία από τις 10 έως τις 15 Αυγούστου ήταν κάτω από 25 βαθμοί Κελσίου.

Το 1977, οι βροχοπτώσεις διήρκεσαν 22 ημέρες, από τις 6 Αυγούστου έως τις 27 Αυγούστου. Εάν η βροχή συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα, τότε το 2017 θα θέσει νέο ρεκόρ.

Λόγω της συνεχούς βροχής, ο όγκος των αγγουριών που κατέληξαν στις αγορές από τις 4 έως τις 10 Αυγούστου ήταν κατά 12% χαμηλότερος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την Μητροπολιτική Κεντρική Αγορά του Τόκιο.

Ενδεικτικά, η μέση χονδρική τιμή των αγγουριών που καλλιεργούνται στον κατ’ εξοχήν παραγωγικό νομό της Φουκουσίμα, σημείωσε άνοδο 46%, στα 259 γιέν ανά κιλό (περίπου δύο ευρώ το κιλό). Η μέση χονδρική τιμή των μελιτζανών που καλλιεργήθηκαν στο νομό Τοτσίγκι αυξήθηκε κατά 33%, ενώ ο όγκος των ντοματών μειώθηκε επίσης κατά 28%.

Η βροχόπτωση οδήγησε επίσης σε πτώση των επισκεπτών στις παραλίες και τις πισίνες κοντά στο Τόκιο κατά 30% έως 40%, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2016, με τους τοπικούς καταστηματάρχες να ανησυχούν ότι δεν θα ανακάμψουν από την απώλεια εσόδων.