Ηλεκτρονική από το 2019 η υποβολή της Δήλωσης Παραγωγής απο τους αμπελουργούς

Ηλεκτρονική από το 2019 η υποβολή της Δήλωσης Παραγωγής απο τους αμπελουργούς

Σύμφωνα με τη νομοθέσια οι αμπελουργοί οφείλουν να υποβάλλουν κάθε χρόνο “Δήλωση Παραγωγής” και κατά περίπτωση “Δήλωση Επεξεργασίας/Εμπορίας” στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) .

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής “Δήλωσης Παραγωγής” οι αμπελουργοί όταν:

  • το σύνολο της σταφυλοπαραγωγής προορίζεται για κατανάλωση ως έχει ή για ξήρανση ή για άμεση μεταποίηση σε χυμό σταφυλιών
  • οι εκμεταλλεύσεις καταλαμβάνουν λιγότερο από 1 στρέμμα αμπελώνα και κανένα μέρος της
    συγκομιδής δεν διατέθηκε ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή
  • οι εκμεταλλεύσεις καταλαμβάνουν λιγότερο από 1 στρέμμα αμπελώνα και οι αμπελουργοί παραδίδουν το σύνολο της συγκομιδής τους σε συνεταιριστικό οινοποιείο ή σε ομάδα των οποίων είναι μέλη
  • παρασκευάζουν στις εγκαταστάσεις τους, με οινοποίηση προϊόντων τα οποία έχουν αγοράσει, ποσότητα οίνου μικρότερη από 10 εκατόλιτρα που δεν διατέθηκε ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.
  • είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου το οποίο υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση και που παραδίδουν το σύνολο της σταφυλοπαραγωγής τους στο εν λόγω οινοποιείο, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση, για οικογενειακή κατανάλωση.

Για την περίοδο 2017-2018 η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων παραμένει η ίδια, δηλαδή σε έντυπη μορφή και σε ηλεκτρονική μορφή – Αρχείο Excel και κατάθεση στις ΔΑΟΚ έως τις 15 Ιανουαρίου 2018.

Ετοιμάζεται ηλεκτρονική υποβολή

Από φέτος θα λειτουργήσει παράλληλα η ηλεκτρονική εφαρμογή Υποβολής Δηλώσεων Παραγωγής, και Επεξεργασίας/Εμπορίας αμπελοοινικών προϊόντων μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η εφαρμογή θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για την περίοδο 2017-2018 με σκοπό την πλήρη εφαρμογή της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων μέσω αυτής την επόμενη αμπελοοινική περίοδο.

Σε συνομιλίες που είχε η ΚΕΟΣΟΕ με το υπουργείο, συμφώνησαν για την αναγκαιότητα ενημέρωσης των μελών της και του κλάδου ώστε να πραγματοποιήσουν φέτος πιλοτικά την ψηφιακή υποβολή της Δήλωσης Παραγωγής/Επεξεργασίας για να εξοικειωθούν και να αντιμετωπισθούν τυχόν προβλήματα. Να σημειωθεί ότι η ψηφιακή Δήλωση Παραγωγής θα “ανεβάζει” αυτόματα στο ΑΦΜ του Οινοποιείου, όλες τις Δηλώσεις Συγκομιδής των παραγωγών που έχουν δηλώσει ότι παρέδωσαν τα σταφύλια τους στο συγκεκριμένο οινοποιείο.

Από την επόμενη αμπελοοινική περίοδο οι Δηλώσεις Παραγωγής/ Επεξεργασίας θα υποβάλλονται ψηφιακά.