Ηνωμένο Βασίλειο: Το πρώτο κατάστημα <β' διαλογής> τροφίμων

Ηνωμένο Βασίλειο: Το πρώτο κατάστημα <β' διαλογής> τροφίμων

«Real Junk Food Project», ονομάζεται το πρώτο κατάστημα 2ης διαλογής τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Στα ράφια του μπορεί κανείς να βρει μόνο προϊόντα που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους ή έχουν χτυπηθεί τα ίδια ή η συσκευασία τους. Η τιμή τους διαφέρει από πελάτη σε πελάτη και εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα του καθένα ξεχωριστά.

Οι υπεύθυνοι συνεργάζονται με τοπικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για να «διασώσουν» όσα περισσότερα τρόφιμα μπορούν από τα σκουπίδια.

Σκοπός της επιχείρησης είναι να βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και παράλληλα να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων.

Την ίδια ώρα που εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν σταθερή πρόσβαση σε τροφή, εκατομμύρια τόνοι φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια, καθιστώντας την σπατάλη τροφίμων ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα.

Περισσότεροι από 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετάγονται ή χαλάνε κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ περίπου 795 εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται τακτική πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα.

Τα περισσότερα τρόφιμα καταλήγουν σε χωματερές, όπου αποσυντίθενται και εκπέμπουν μεθάνιο, ένα επιβλαβές αέριο του θερμοκηπίου. Συνολικά τα αποσυντιθέμενα τρόφιμα δημιουργούν 3,3 δισεκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου ετησίως, περίπου το 7 τοις εκατό των συνολικών εκπομπών.

Τέλος, η σπατάλη τροφίμων σημαίνει επίσης και σπατάλη ενέργειας και φυσικών πόρων. Για παράδειγμα, η ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρυζιού ή την επεξεργασία του νερού, σπαταλιέται άδικα εάν και το τελικό προϊόν «χαθεί».