ΗΠΑ και Κίνα δεσμεύονται να δράσουν. Θα δράσουν πριν να είναι αργά;

ΗΠΑ και Κίνα δεσμεύονται να δράσουν. Θα δράσουν πριν να είναι αργά;

Με τη συμμετοχή πάνω από 120 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων μαζί με τον ηθοποιό Λεονάρντο ντι Κάπριο (πρέσβης των ΗΕ για το κλίμα), ο γ.γ. των ΗΕ Μπαν κι Μουν κατάφερε να ενεργοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και να επαναφέρει στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος τους παγκόσμιους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή.

Η μαζική συμμετοχή στη συνάντηση κορυφή της Ν. Υόρκης υποδηλώνει ότι το μήνυμα ελήφθη και ότι θα μεταφερθεί στα μήκη και στα πλάτη της γης.

Απουσίες

Το μήνυμα ελήφθη κυρίως από τις χώρες που επιβαρύνουν περισσότερο την ατμόσφαιρα, τις ΗΠΑ και την Κίνα, οι οποίες ανέλαβαν την ευθύνη να δράσουν για να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Παρέλειψαν ωστόσο, όπως καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, να δεσμευτούν πιο συγκεκριμένα για το τι προτίθενται να πράξουν για να μην αυξηθεί η θερμοκρασία της γης πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2020.

Επίσης, αρνητικά σχολιάστηκε η απουσία της καγκελαρίου Μέρκελ από αυτή τη συνάντηση κορυφής της Ν. Υόρκης, που είναι η πρώτη μετά το 2009 με τόσους πολλούς υψηλόβαθμους συμμετέχοντες. Ο πρόεδρος Ομπάμα, παρά τη μαζική αντιπολίτευση από το Κογκρέσο και το λόμπι των ορυκτών καυσίμων, υποσχέθηκε να ηγηθεί των προσπαθειών και να συνδέσει το όνομά του με την σωτηρία του περιβάλλοντος.

Βέβαια, οι λεκτικές υποσχέσεις τόσο του Ομπάμα, όσο και του κινέζου πρωθυπουργού Ζανγκ Γκαολί δεν γίνονται από αλτρουισμό. Και οι δύο χώρες «νοιώθουν» ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ακραία καιρικά φαινόμενα και ξηρασία στις ΗΠΑ, υπερβολική μόλυνση της ατμόσφαιρας από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Κίνα.

Στενά χρονικά περιθώρια

Ο χρόνος όμως πιέζει και ζητά δράσεις. Ο κεντρικός ρόλος που ανέλαβε ο ηθοποιός ντι Κάπριο ως νέος πρέσβης των ΗΕ για το κλίμα αποδεικνύει ότι ο Μπαν Κι Μουν έχει καταλάβει πώς να εκμεταλλευτεί το μιντιακό σύστημα. Οι διασημότητες μπορούν να βοηθήσουν πιο αποτελεσματικά στη μετάδοση του μηνύματος.

Βέβαια η προστασία του κλίματος δεν προσφέρεται για χολλυγουντιανή ταινία με σούπερ ήρωες και μαγικές δυνάμεις. Η καθημερινή δράση για το κλίμα λίγο έχει να κάνει με τον κόσμο του θεάματος. Οι κυβερνήσεις καλούνται να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους δημιουργώντας ευκαιρίες στη λεγόμενη πράσινη οικονομία. Και το λόμπι των ορυκτών καυσίμων πρέπει να αποδεχθεί τη δική του ευθύνη για το παγκόσμιο κλίμα συμβάλλοντας στην επίλυση του προβλήματος. Η πλέον υψηλόβαθμη συνάντηση κορυφής μετά αυτή της Κοπεγχάγης το 2009 φαίνεται να δίνει νέα ώθηση στη διαδικασία.

Αλλά ο κόσμος μας χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια εκδήλωση. Χρειάζεται συνέχεια, καθώς τα περιθώρια χρόνου στενεύουν…

Irene Quaile / Ειρήνη Αναστασοπούλου, DW