ΗΠΑ: Σκέψεις για επιβολή δασμών στις εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών

ΗΠΑ: Σκέψεις για επιβολή δασμών στις εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών

Κίνδυνος για την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε ελιές από χώρες όπως η Ισπανία διαφαίνεται στην ορίζοντα λόγω της επιθετικής εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τράμπ.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν από τον προηγούμενο μήνα έρευνα για να αποφασίσουν εάν ελιές που εισάγονται από την Ισπανία πωλούνται σε τιμές κάτω από την υπόλοιπη αγορά (το επονομαζόμενο «dumping») και εάν οι ευρωπαίοι παραγωγοί κερδίζουν πλεονέκτημα από τις επιδοτήσεις που δίνει η ΕΕ στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλλουν τέτοιους δασμούς στις ισπανικές ελιές, τότε σύντομα μπορεί να επιβληθούν δασμοί και σε ελιές ή ελαιόλαδο από την Ιταλία ή την Ελλάδα που είναι μαζί με την Ισπανία από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο.

Στις Βρυξέλλες πλέον ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσουν πολύ σύντομα στην επιβολή δασμών σε ελιές από την Ισπανία -ακόμη και τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η ΕΕ δίνει τεράστια ποσά σε επιδοτήσεις για αγροτικά προϊόντα. Μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε τέτοιες επιδοτήσεις διοχετεύεται το 40% του προϋπολογισμού της ΕΕ.