ΗΠΑ: Χωρίς προβλήματα επάρκειας τροφίμων – Ποιες ανησυχίες παραμένουν

ΗΠΑ: Χωρίς προβλήματα επάρκειας τροφίμων – Ποιες ανησυχίες παραμένουν

Αύξηση στη παραγωγή σιτηρών κατά 2% και στην παραγωγή κόκκινου κρέατος και πουλερικών κατά 3%, προβλέπει η ετήσια έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας για τη ζήτηση και προσφορά αγροτοδιατροφικών προϊόντων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Επιθεώρησης Ασφαλείας Τροφίμων, η οποία επιτηρεί τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων, τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας (π.χ αναστολή εργασιών εξαιτίας κρουσμάτων) είναι προσωρινής φύσεως και δεν έχουν διαταράξει το σύστημα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να τίθεται σε κίνδυνο η επάρκεια τροφίμων στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο Ο.Ε.Υ. στη Ν. Υόρκη, η χώρα φαίνεται να διατηρεί επάρκεια σε σημαντικής διατροφικής αξίας τρόφιμα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα σιτηρά κλπ, σε βαθμό που της επιτρέπει όχι μόνο να καλύπτει τις εσωτερικές της ανάγκες, αλλά και να στοχεύει σε διατήρηση ικανοποιητικού μεγέθους εξαγωγών.

Παραμένουν οι ανησυχίες

Ωστόσο στην έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας αναφέρονται και παράγοντες που συνιστούν πηγές ανησυχίας όσον αφορά στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση:

  • Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτοφανούς κατά στασης, με πολλές άγνωστες παραμέτρους. Για παράδειγμα, δεν είμαστε ακόμα σίγουροι για το πως θα εξελιχθεί το πανδημικό φαινόμενο, τη διάρκεια και την έντασή του, εξαιτίας των οποίων μπορεί να προκληθούν ελλείψεις ή σοβαροί περιορισμοί στις μεταφορές και την αποθήκευση τροφίμων, με σοβαρότερες συνέπειες στην εφοδιαστική αλυσίδα, την επάρκεια και τις τιμές τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο επίπεδο.
  • Είναι επίσης αβέβαιη η διάρκεια και το βάθος των αλλαγών στις καταναλωτικές συνήθειες, ως αποτέλεσμα της μεγάλης στροφής στο ηλεκτρονικό εμπόριο και της εξακολούθησης των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις. Σύμφωνα με την Food Industry Association, πολλοί καταναλωτές έχουν αυξήσει τις ηλεκτρονικές αγορές ή καταφεύγουν σε αυτές για πρώτη φορά, καθώς σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ψώνισαν μέσω διαδικτύου είδη διατροφής κατά τον μήνα Μάρτιο. Πρόκειται για υπερδιπλάσιο αριθμό σε σύγκριση με την αντίστοιχη μηνιαία αναλογία του παρελθόντος έτους.
  • Άλλη μία παράμετρος που πρόκειται να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα τροφίμων και την πορεία των τιμών είναι το πως θα αντιδράσουν στις νέες συνθήκες της αγοράς οι παραγωγοί και οι υπόλοιπες εταιρείες της αλυσίδας.