Ισπανία: Έλλειψη εποχικά εργαζόμενων στη συγκομιδή των φρούτων

Ισπανία: Έλλειψη εποχικά εργαζόμενων στη συγκομιδή των φρούτων

Με εξαίρεση τα πορτοκάλια στα οποία οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί έως και 15% σε σχέση με πέρυσι, δεν παρατηρείται αυτή την περίοδο κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή της κατανάλωσης φρούτων στην Ισπανία.

Εξαίρεση και για τις φράουλες καθώς έχουν μειωθεί οι τιμές τους και η κατανάλωσή τους, ενώ οι εξαγωγές τους, που αποτελούν και την κυριότερη πηγή εσόδων στον τομέα των φρούτων, έχουν μειωθεί εξαιτίας του κορωνοϊού.

Όπως και σε υπόλοιπες χώρες, έτσι και στην Ισπανία, υπάρχει ανησυχία για την έλλειψη εποχικά εργαζόμενων στη συγκομιδή των φρούτων, σύμφωνα με έγγραφο του γραφείο Ο.Ε.Υ της ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη.

Τα κλειστά σύνορα καθιστούν αδύνατη, προς το παρόν, τη μετακίνηση εργαζομένων από άλλα κράτη, όπως π.χ. του Μαρόκου, για την κάλυψη των γεωργικών εργασιών. Παράλληλα, ο κατ’ οίκον περιορισμός έχει δυσκολέψει επιπλέον την εύρεση ατόμων.

Δεδομένου ότι, εντός των επόμενων εβδομάδων, ξεκινάει η συγκομιδή ορισμένων φρούτων στις Κοινότητες της Ανδαλουσίας, Εστρεμαδούρα, Μούρθια, Αραγονίας και Καταλονίας, δεν αποκλείεται να ληφθούν μέτρα από το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων για την αντιμετώπιση του ζητήματος, όπως εξάλλου ζητούν πολλές αγροτικές ενώσεις.