Ισπανικά ελαιόλαδα πωλούνται ως κρητικά

«Δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι ανησυχίες που υπήρχαν για την ελληνοποίηση και τελική διάθεση ως ελληνικών, ελαιολάδων που είχαν εισαχθεί πρόσφατα από την Ισπανία από διάφορες ελληνικές επιχειρήσεις» επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.

Συγκεκριμένα σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ αναφέρονται τα εξής: «Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης σύμφωνα με την οποία υπάρχουν καταγγελίες Μελών του ότι γίνεται διακίνηση ελαιολάδου, το οποίο πωλείται ως ΚΡΗΤΙΚΟ, σε καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων στα οποία παρατηρήθηκε ότι δεν τηρείται η νομοθεσία που αφορά την τυποποίηση, την συσκευασία αλλά και την αναγραφή στις ετικέτες.

Επισημαίνεται ότι σε σχετικό δημοσίευμα αναρτημένο στην ιστοσελίδα αυτή με ημερομηνία 21-3-14, είχε αναφερθεί  το γεγονός της εισαγωγής Ισπανικών ελαιολάδων στην Ελλάδα με στοιχεία που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα ΒΗΜΑ (16-3-14).

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, διάφοροι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι την «τρύπα» που έχει προκαλέσει στην αγορά η καταστροφή περσινής ελαιοπαραγωγής λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, εισάγουν φθηνά λάδια, τα ελληνοποιούν και τα πωλούν ως έξτρα παρθένα. Το «διπλό έγκλημα» όπως το αποκαλεί το δημοσίευμα έπεσε στα χεριά των «ράμπο» του Υπουργείου οι όποιοι από 17-1-14 έως 5-3-14 δέσμευσαν δεκάδες τόνους ελαιολάδου που προωθούνταν ως ελληνικό.

Βασικές πύλες εισόδου των Ιταλικών και Ισπανικών λαδιών ήταν κυρίως τα λιμάνια Ηρακλείου, Πάτρας και Ηγουμενίτσας. Μέχρι σήμερα, βάσει επισήμων στοιχείων έχουν εισαχθεί 1.255 τόνοι ελαιολάδου από τους οποίους 648 τόνοι είναι εξαιρετικό παρθένο, 282,5 τόνοι λαμπάντε (πολύ κακής ποιότητας) και 324 τόνοι ραφινέ.

Αποδεκτές των εισαγωγών ήταν 14 επιχειρήσεις για 4 από τις οποίες έχουν στοιχειοθετηθεί παραβάσεις για παράνομες ελληνοποιήσεις. Από αυτές μια έχει διαπιστωθεί ότι ελληνοποίησε 55 τόνους εξαιρετικό παρθένο και παράλληλα βάφτισε λαδί «Λαμπάντε» (χαμηλής ποιότητας) ως εξαιρετικό παρθένο. Το συγκεκριμένο φορτίο έφτασε στο λιμάνι της Πάτρας και οδηγήθηκε σε περιοχή της Πελοποννήσου για τυποποίηση.

Μεγάλο μέρος των ερευνών έχει εστιαστεί και στην Κρήτη καθώς επιχειρήσεις του νησιού έχουν απορροφήσει το 50% των ποσοτήτων που εισήχθησαν στην χώρα.

Απόσπασμα από δημοσίευση στο paseges.gr

Διαβάστε επίσης:

Νοθευμένα και μη ασφαλή ελαιόλαδα