Ισραήλ: Επιδότηση σε αγροτικούς συνεταιρισμούς για την αγορά νερού άρδευσης

Ισραήλ: Επιδότηση σε αγροτικούς συνεταιρισμούς για την αγορά νερού άρδευσης

Ιδρυση ανεξάρτητων δημοτικών εταιρειών διαχείρισης νερού και αποχέτευσης με υποχρεωτική επανεπένδυση μέρους των εσόδων στην ανανέωση των υποδομών, ενιαία τιμολόγηση του νερού σε όλη τη χώρα στην πραγματική του αξία με επιδότηση μόνον της αγροτικής του χρήσης, ενθάρρυνση των συνεργειών με τον ιδιωτικό τομέα για την κατασκευή υποδομών. Το Ισραήλ, μια χώρα με οξύτατο πρόβλημα έλλειψης νερού, επιδεικνύει ένα διαφορετικό μοντέλο για την οργάνωση της ύδρευσης και της αποχέτευσης, το οποίο υποστηρίζει ότι οδήγησε σε συγκράτηση της κατανάλωσης και σε βελτίωση της διαχείρισης του πολύτιμου πόρου.

Τις στρατηγικές επιλογές του Ισραήλ στον τομέα των υδάτων παρουσίασε χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε η πρεσβεία του Ισραήλ και το ΕΒΕΑ ο Μίκι Ζάιντε, υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού στην Ισραηλινή Αρχή Υδάτων και Αποχέτευσης (IWA). Οπως ανέφερε, οι φυσικοί πόροι της χώρας δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών και έτσι η στροφή προς την «παραγωγή» νερού έχει ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του ’60: σήμερα το 70% των αναγκών της χώρας σε πόσιμο νερό καλύπτεται από αφαλατώσεις, ενώ το 86% των λυμάτων επαναχρησιμοποιείται (προφανώς μετά από επεξεργασία) για άρδευση. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι γεωτρήσεις στα νότια της χώρας φθάνουν πλέον σε βάθος ενός χιλιομέτρου σε αναζήτηση υπόγειων υδάτων.

Ενδιαφέρουσα είναι η πρακτική που ακολουθείται στην τιμολόγηση. «Η τιμή του νερού πρέπει να ανταποκρίνεται στο κόστος του. Το 2010 έγινε μια σημαντική αύξηση στην τιμή του νερού και αμέσως η κατανάλωση μειώθηκε, δηλαδή ο κόσμος άλλαξε συνήθειες. Υπήρξε όμως μεγάλη αντίδραση από τους αγρότες και έτσι αποφασίστηκε όχι να μειωθεί η τιμή του αγροτικού νερού –γιατί θα δίναμε λάθος μήνυμα– αλλά να επιδοτηθούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί για την αγορά του».

Σύμφωνα με τον κ. Ζάιντε, ο ρόλος του κράτους πρέπει να είναι επιτελικός. «Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να βοηθάει στην κατασκευή των υποδομών και την εισαγωγή προωθημένων τεχνολογιών, κάτι που δεν μπορεί να κάνει αποτελεσματικά το Δημόσιο. Το κράτος πρέπει χρησιμοποιήσει σοφά τους ιδιώτες και να τους επιτηρεί με αυστηρότητα».

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ