Ιταλία: Από τα χειρότερα έτη για την παραγωγή ελαιολάδου το 2018

Ιταλία: Από τα χειρότερα έτη για την παραγωγή ελαιολάδου το 2018

Νέα αύξηση παρουσίασαν το 2018 οι εξαγωγές τροφίμων της Ιταλίας με την αξία τους να υπολογίζεται περίπου στα 41,8 δις €.

Τα 2/3 των εξαγωγών κατευθύνθηκαν σε ευρωπαϊκές αγορές με σημαντικότερο εμπορικό εταίρο τη Γερμανία, ενώ η σημαντικότερη αγορά εκτός Ε.Ε.  αναδεικνύεται αυτή των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα την υψηλότερη θέση στις εξαγωγές καταλαμβάνει ο ιταλικός οίνος που σημείωσε αύξηση 3%, με τις εξαγωγές στους αφρώδεις οίνους να παρουσιάζουν αύξηση κατά 13% και οι πωλήσεις τους στο εξωτερικό να εκτιμώνται σε 1,5 δις.

Ακολουθούν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα αλλαντικά και τα τυροκομικά και τα ζυμαρικά.

Μεγάλη μείωση στην παραγωγή ιταλικού ελαιολάδου

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό δελτίο των γραφείων Ο.Ε.Υ. Ρώμης και Μιλάνου, το 2018 ήταν από τα χειρότερα έτη για την παραγωγή ελαιολάδου της Ιταλίας.

Η μείωση της παραγωγής σε σχέση με το 2017 φθάνει έως και -57% και η εκτιμώμενη ποσότητα 185 χιλιάδες τόνους, περιοχές όπως η Puglia, που αντιπροσωπεύει μεγάλο ποσοστό της συνολικής παραγωγής επλήγησαν από τις καιρικές συνθήκες και φυτουγειονομικά προβλήματα.

Οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου πλησίασαν τα 5,6 ευρώ /κιλό τον Δεκέμβριο (+40% σε σχέση με τον Ιούνιο) και σε κάποιες περιοχές ακόμα υψηλότερα .

Σε δημοσιεύματα τονίζεται η έντονη πίεση που αναμένεται να δεχτεί η αγορά από το ισπανικό ελαιόλαδο του οποίου η παραγωγή δεν σημείωσε αντίστοιχες μειώσεις και του οποίου οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα.