Ιταλία: Δημιουργία Παρατηρητήριου Κρασιών για την ενίσχυση του κλάδου

Ιταλία: Δημιουργία Παρατηρητήριου Κρασιών για την ενίσχυση του κλάδου

Το Παρατηρητήριο των ιταλικών κρασιών είναι ήδη γεγονός.  Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 10 Δεκεμβρίου στη Ρώμη, στο Υπουργείο Γεωργικών Πολιτικών.

Το Παρατηρητήριο του ιταλικού κρασιού έχει στόχο να είναι το σημείο αναφοράς για τις στατιστικές σχετικά με τον ιταλικό αμπελώνα από τις εκτάσεις και την παραγωγή μέχρι τις επιδόσεις των εξαγωγών, περνώντας μέσα από τη συγκομιδή και την εγχώρια κατανάλωση. Μία φιλοδοξία που απαντά σε μια κραυγαλέα έλλειψη διασταυρούμενων δεδομένων, που στοχεύει να δημιουργήσει μια πλήρη εικόνα της ιταλικής βιομηχανίας οίνου.

Βελτίωση της στρατηγικής διαχείρισης

Έχοντας πρόσβαση σε πρόσφατες και εγκάρσιες στατιστικές, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας έχουν πολλά να βελτιώσουν στη στρατηγική διαχείριση, ιδιαίτερα τώρα με το νέο καθεστώς δικαιωμάτων φύτευσης.

Η πρώτη στατιστική παρατήρηση του Παρατηρητηρίου του ιταλικού κρασιού αφορούσε την ιταλική κατανάλωση οίνου κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015, που κατέγραψε πτώση 4% σε όγκο και μέχρι 1% σε αξία για τον καταναλωτή στον τόπο της αγοράς, αλλά και 3,1% σε όγκο και 2,3% σε αξία για την εγχώρια κατανάλωση.

Σημειώνεται ότι η έλλειψη μιας ενιαίας πηγής ανάλυσης και στατιστικής οίνων στην Ισπανία είχε οδηγήσει το 2008 στην ίδρυση μιας ιδιωτικής εταιρείας: το Ισπανικό Παρατηρητήριο αγορών Οίνου (OeMV).

Το Παρατηρητήριο των ιταλικών κρασιών σχεδιάστηκε από τους εκπροσώπους του κλάδου οίνου (την Ιταλική Ένωση Οίνων, IVU), από την γεωργική διοίκηση (ιταλικές Υπηρεσίες Ινστιτούτου Γεωργικής Αγοράς, ISMEA), και από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Bocconi Management School στο Μιλάνο).
Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά άρθρα: