Ιταλία: Κερδίζουν έδαφος τα βιολογικά – Τα προϊόντα με τις καλύτερες πωλήσεις

Ιταλία: Κερδίζουν έδαφος τα βιολογικά – Τα προϊόντα με τις καλύτερες πωλήσεις

Η Ιταλία συγκαταλέγεται στις χώρες με τις μεγαλύτερες εκτάσεις βιολογικών καλλιεργειών στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με έκθεση του γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας, η έκταση των βιολογικών καλλιεργειών υπολογίζεται σε 1,7 εκατ. εκτάρια το 2016 αυξανόμενη κατά 20,3% (!) σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι εκτάσεις για την καλλιέργεια ζωωτροφών και την κτηνοτροφία αποτελούν μεγάλο μέρος των βιολογικών εκτάσεων και ακολουθούν τα δημητριακά και οι ελιές. Η μεγαλύτερη αύξηση έχει παρατηρηθεί προσφάτως στην καλλιέργεια λαχανικών, δημητριακών, σταφυλιού και ελιών.

Οι περιφέρειες της Ιταλίας με τις μεγαλύτερες εκτάσεις βιολογικών καλλιεργειών είναι η Σικελία, η Πούλια και η Καλαβρία, οι οποίες συγκεντρώνουν το 46% του συνόλου.

Η ανάπτυξη του κλάδου αντικατοπτρίζεται και στον αριθμό των πιστοποιημένων εταιρειών βιολογικών, οι οποίες ανέρχονται σε 72.154  αυξανόμενες κατά 20% έναντι του 2015. Στο σύνολο περιλαμβάνονται καλλιεργητές, μεταποιητικές εταιρείες και εισαγωγείς. Οι εταιρείες βιολογικής αγροτικής καλλιέργειας αποτελούν το 4,4% του συνόλου των αγροτικών εταιρειών της χώρας. Η σημαντική ανάπτυξη που παρατηρείται στον κλάδο στην Ιταλία οφείλεται τόσο σε εσωτερική όσο και στην εξωτερική ζήτηση.

Από το 2010 έως σήμερα η μέση αύξηση των πωλήσεων βιολογικών εκτιμάται σε 12,5% ενώ το βάρος των βιολογικών στις πωλήσεις αγροδιατροφικών το 2016 υπολογίζεται σε 3%.

Τα 10 προϊόντα με τη μεγαλύτερη αξία στις πωλήσεις βιολογικών σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου 2017 είναι, είδη αρτοποιείας (κράκερς), αυγά, προϊόντα με βάση τα φρούτα, υποκατάστατα του γάλακτος, ζυμαρικά, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μπισκότα, έτοιμα πιάτα, γιαούρτι πλήρες, ξηροί καρποί.

Σημαντική ανάπτυξη παρουσίασαν τα κρέατα και οι οίνοι γεγονός που συνυπολογιζόμενο με το μικρό ακόμα ποσοστό επί της συνολικής αγοράς δίνει την εικόνα σημαντικών δυνατοτήτων ανάπτυξης. Για το ίδιο διάστημα, οι πωλήσεις δημητριακών, φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών αποτελούν το 68% των συνολικών πωλήσεων βιολογικών. Αυτές είναι και οι σημαντικότερες κατηγορίες του κλάδου βιολογικών στην Ιταλία. Τα αυγά επίσης παρουσιάζουν άνοδο στον βιολογικό τομέα ενώ στα συμβατικά παρατηρείται μείωση.