Ιταλία: Κορυφαίες εταιρείες ελαιολάδου ελέγχονται για μεγάλη απάτη

Ιταλία: Κορυφαίες εταιρείες ελαιολάδου ελέγχονται για μεγάλη απάτη

Μεγάλη απάτη φαίνεται ότι αποκαλύπτεται στην Ιταλία με το ελαιόλαδο, καθώς κορυφαίες εταιρείες ελαιολάδου βρίσκονται υπό έρευνα, για προώθηση στην αγορά προϊόντων χαμηλότερης ποιότητας ως «έξτρα παρθένο».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, η αστυνομία του Τορίνο ερευνά το κατά πόσον επτά εταιρείες – Carapelli, Bertolli, Σάντα Σαμπίνα, Coricelli, Sasso, Πριμαντόνα, και Antica Badia – έχουν προχωρήσει σε απάτες στην αγορά.

Ιταλικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η ανάλυση των δειγμάτων από τις επτά αυτές μάρκες έδειξαν ότι δεν πληρούνται οι κανόνες επισήμανσης της Ε.Ε. για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Μία από τις υπό εξέταση εταιρείες, η Coricelli, ισχυρίστηκε ότι η έρευνα βασίστηκε εξ ολοκλήρου σε δοκιμές γεύσεις από επαγγελματίες γευσιγνώστες, που δεν μπορούσαν να διακρίνουν με ακρίβεια κατά πόσον το λάδι καλύπτει τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι δικές της δοκιμές σε ανεξάρτητα εργαστήρια επιβεβαίωσαν τη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα. Υποσχέθηκε επίσης να παρουσιάσει στον εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση τη δική της ανάλυση για να επιβεβαιώσει ότι η συμπεριφορά της ήταν “δίκαιη και σωστή».

Οι άλλες εταιρείες που υπόκεινται σε έρευνα δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Το εξαιρετικό παρθένο είναι η υψηλότερη ποιότητα ελαιολάδου, και έχει μέγιστη οξύτητα 0,8%. Το παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο είναι δύσκολο να βρεθεί σε ένα σούπερ μάρκετ, είναι ελαφρώς χαμηλότερης ποιότητας, με μια πιο όξινη γεύση, ενώ το απλό ελαιόλαδο συχνά αντιμετωπίζεται με χημικά για να καλυφθεί η ταγγή γεύση του.

Είναι η πρώτη φορά που ελέγχεται σε τέτοια έκταση το ιταλικό ελαιόλαδο.

Το 2012, ιταλοί ερευνητές εξέτασαν τους ισχυρισμούς ότι κάποιοι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς είχαν νοθεύσει το ελαιόλαδο με λιγότερο ακριβό εισαγόμενο από την Ισπανία, την Ελλάδα, το Μαρόκο και την Τυνησία. Υπήρξε επίσης μια περίπτωση κατά την οποία ένας σημαντικός έμπορος ελαιολάδου, ο Domenico Ribatti, φυλακίστηκε γιατί προσπάθησε να περάσει σαν ελαιόλαδο τουρκικό λάδι φουντουκιού.

Πηγή: LIFO

Σχετικά άρθρα: