Ιταλία: Ρεκόρ εμπορικού πλεονάσματος στο ελαιόλαδο

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Υπηρεσιών για την Αγορά Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων Ismea, η Ιταλία κατέγραψε, κατά το 2013, ρεκόρ εμπορικού πλεονάσματος της τάξεως των 151 εκ. ευρώ, όσον αφορά στο ελαιόλαδο, σημειώνοντας αύξηση κατά 35 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2012.

Οι παράγοντες που συνετέλεσαν στη διαμόρφωση αυτού του αποτελέσματος ήταν η χαμηλή παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία, καθώς και η αύξηση των διεθνών τιμών του ελαιολάδου κατά τους πρώτους μήνες του έτους. Πρόκειται για την τρίτη συνεχή χρονιά, όπως επισημαίνει το Ismea, που οι εξαγωγές ξεπερνούν τις εισαγωγές σε αξία, παρότι η Ιταλία εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση στις εισαγωγές ελαιόλαδου, παγκοσμίως, και τη δεύτερη στις εξαγωγές, μετά την Ισπανία.

Σύμφωνα πάντα με στοιχεία του Ινστιτούτου, το 2013, οι ποσότητες ελαιολάδου και πυρηνέλαιου που εισήγαγε η Ιταλία, ανήλθαν στους 481.000 τόνους (-20%), συνολικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ (+6%), ενώ εξήχθησαν 385.000 τόνοι (-7%), αξίας 1,4 δισ. ευρώ (+8%).

Ειδικότερα, η μείωση των εισαγωγών από την Ισπανία αντισταθμίστηκε από αύξηση, έστω και εν μέρει, των εισαγωγών από την Ελλάδα, ενώ για τις χώρες εκτός Ε.Ε., η πτώση των εισαγωγών από Τυνησία αντισταθμίστηκε από μια σημαντική αύξηση των εισαγωγών από την Τουρκία (από 524 τόνους το 2012, σε πάνω από 9.600 το 2013).

Όσον αφορά στις εξαγωγές, αυτές κινήθηκαν ως ακολούθως: Πτωτική πορεία ακολούθησαν οι εξαγωγές προς ΗΠΑ -16%, Γερμανία –8%,Γαλλία -10%, Κίνα –18% και Βραζιλία –22%, ενώ, αντιθέτως, αυξήθηκαν οι ιταλικές εξαγωγές προς Ισπανία +73%, Ρωσία +14% και Αυστραλία +5%.

Διαβάστε επίσης:

Μαθήματα Βιολογικής Ελαιοκαλλιέργειας στην Ελληνική Γεωργία

Όσα πρέπει να ξέρετε για την αγορά ελαιολάδου στη Γερμανία

Η τιμή του ελαιολάδου σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τυνησία