Ιχθυοκαλλιέργειες στον έλεγχο των τραπεζών

Ιχθυοκαλλιέργειες στον έλεγχο των τραπεζών

Στον έλεγχο των τραπεζών περνά η εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών Σελόντα με ποσοστό 82% ενώ η οικογένεια Στεφανή περιορίζει τη συμμετοχή της στο 4% μετά την έγκριση από τη γενική συνέλευση της εταιρείας του σχεδίου αναδιάρθρωσης που προβλέπει γενναία μετοχοποίηση χρεών της τάξης των 50 εκατ. ευρώ και έκδοση ομολογιακών δανείων έως το ποσό των 105 εκατ. ευρώ για την αναδιάρθρωση του δανεισμού.

Η Σελόντα είναι η πρώτη από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου στην οποία οι τράπεζες αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο και ταυτόχρονα οι ιδρυτικοί μέτοχοι, ως υπεύθυνοι για τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο όμιλος, αποχωρούν και από το day to day management.

Όπως όλα δείχνουν, το μοντέλο της Σελόντα θα ακολουθηθεί και στον Νηρέα, ενώ ήδη οι τράπεζες έχουν πάρει υπό την σκέπη τους και τη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, η οποία έχει κάνει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 με το business plan να προβλέπει και εκεί μετοχοποίηση χρεών και νέα κεφάλαια κίνησης.

Η Σελόντα μετρά 34 χρόνια ζωής και η οικογένεια Στεφανή ήταν από τις πρώτες που διέβλεψαν τη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου. H εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1994 και από τότε ακολούθησε ανοδική πορεία, αλλά τα τελευταία χρόνια μετά από λάθη της διοίκησης η εικόνα αντεστράφη και σήμερα βρίσκεται με αρνητικά ίδια κεφάλαια και με υποχρεώσεις που φθάνουν τα 245 εκατ. ευρώ.

Κώτσης Βασίλης, ΤΟ ΒΗΜΑ